Парламентарните избори в Северна Корея - очаквано - приключиха с огромна победа за авторитарното управление в страната, но този път се случи нещо за първи път – Ким Чен-ун изглежда не е бил включен в бюлетината.

Ако бъде потвърдено, това ще е първият случай, в който севернокорейски лидер не се е кандидатирал за безкритичния парламент в страната.

Неговата сестра Ким Йо Чен обаче беше избрана за народен представител.

По-малката сестра на лидера постепенно получава все по-голяма роля в управлението.

Парламентарните избори в Северна Корея се използват от Пхенян, за да легитимира властта си, но международната общност ги заклеймява като безмислено упражнение. На всяка бюлетина има само по един одобрен от държавата кандидат.

Днес държавните медии обявиха имената на 687-те депутати, но това на Ким Чен-ун не бе сред тях.

Рейчъл Лий, анализатор в севернокорейския уебсайт NK News, заявява пред BBC, че отсъствието на Ким от списъка не означава, че неговата власт намалява.

"Това може би е част от усилията, които Северна Корея полага, за да бъде приемана като „нормална държава“," казва тя. "В най-демократичните държави президентът не е едновременно и депутат."

Новата лимузина на Ким Чен Ун Как е попаднала в Северна Корея?

Що се отнася до сестрата на Ким, Лий обяснява, че Ким Йо Чен не е участвала на предните избори през 2014 г., но след това става депутат, "вероятно на допълнителни избори заради смъртта на някого".

Гласуването в неделя е било задължително за всички севернокорейци на възраст над 17 години, въпреки липсата на избор.

Парламентът в Северна Корея се избира веднъж на пет години, избирателната активност винаги е близо до 100%, а подкрепата за управляваща Работническа партия е единодушна.

От държавната новинарска агенция KCNA обявиха днес, че избирателната активност тази година е била 99.99%, тъй като "тези, които са чужбина и работещите в океаните" не са могли да участват.