Шведската компания за стрийминг на музика Spotify подаде жалба до европейския антимонополен регулатор срещу Apple, посочвайки, че щатският гигант умишлено ограничава конкурентите с цел промотиране на собствената си музикална услуга Apple Music, предава Reuters.

Spotify, която е създадена година след появата на iPhone на пазара през 2007 г., твърди, че Apple ограничава конкуренцията в магазина си за приложения, така че потребителите да се насочват към Apple Music - услуга, стартирала през 2015 г.

В жалбата до Европейската комисия на шведската компания ключово внимание се отделя на таксата в размер на 30%, която налага Apple на услугите, свързани с предоставяне на съдържание, които искат да се дистрибутират чрез нейната система за поръчване на приложения.

Хорацио Гутиерез, генерален съветник на Spotify, казва, че компанията е подложена на натиск да използва системата за таксуване през 2014 г., но след това е била принудена да увеличи месечната си такса за своята премиум услуга от 9.99 до 12.99 евро точно в момента, в който Apple пускат Apple Music на цена от 9.99 евро.

В резултат на това, Spotify са спрели да използват системата за поръчване на приложения на Apple, което довело до това, че потребителите на шведската услуга могат да ъпгрейднат безплатния пакет за слушане на музика само и единствено индиректно, чрез лаптоп например.

Европейските технологични фирми искат ЕС да удари US платформитеSpotify, Deezer и други европейски технологични компании призовават държавите-членки на ЕС да затегнат регулациите, насочени срещу бизнес практиките на щатските интернет гиганти Google, Apple и Amazon.

Според правилата на магазина на Apple, приложенията, предлагащи съдържание, не могат да включват бутони или линкове към страница с информация за продукта, намаления или промоции, което прави трудно и поправянето на нежелани бъгове. Подобна рестрикция не съществува в операционната система Android, посочват от шведската компания.

Промоциите са ключови за нашия бизнес. По този начин привличаме клиентите на безплата услуга към премиум съдържанието, казва Гутиерез.

Системата за гласово разпознаване Siri не позволява на потребителите на iPhone да стартират Spotify, като и Apple не позволява на услугата за стрийминг да бъде използвана и на устройството Apple Watch, добавят от компанията.

Spotify не посочват какви вреди са нанесени на бизнеса ѝ в резултат на рестрикциите.