Азиатските акции поскъпват днес, след като пазарните нагласи се подобриха вследствие на новината за прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай и след като британският парламент гласува за отлаане на хаотичното излизане от ЕС.

Китайският премиер Лиу Хе е говорил по телефона с министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин и с търговския представител Робърт Лайтизер, като двете страни са постигнали допълнителен прогрес в преговорите, информира китайската новинарска агенция Xinhua.

Въпреки това вероятността преговорите да продължат по-дълго от очакваното ограничиха ръста, а засега все още няма яснота относно това колко близо до сделка са двете най-големи икономически сили в света.

Мнучин обяви вчера, че срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин няма да се състои в края на март, както се очакваше досега.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.5%. Индексът Shanghai Composite добави 1.3%.

Японският Nikkei се повиши с 1%, докато южнокорейският KOSPI нарасна с 0.9%.

Световните пазари си отдъхнаха вчера, като европейските акции поскъпнаха до петмесечен връх, подкрепени от силното представяне на банковия сектор, след като британският парламент отхвърли брекзит без сделка.

Щатският индекс S&P 500 обаче вчера се понижи с 0.1%, прекъсвайки тридневната си печеливша серия. Технологичният Nasdaq изгуби 0.2% вследствие на несигурността около това кога ще има сделка между САЩ и Китай.

“Първоначалните очаквания бяха, че преговорите ще приключат през март. Така че всяко забавяне кара пазарите автоматично да предполагат, че преговорите не вървят добре, а това се отразява негативно на акциите,” заяви пред Ройтерс Масахиро Ичикава, старши анализатор в Sumitomo Mitsui Asset Management в Токио.

На валутния пазар паундът запазва позиции при 1.3237 долара, ограничавайки част от загуби от вчера.

Паундът отстъпи с 0.75% вчера, след като инвеститорите се подготвяха за поредния опит на премиера Тереза Мей да се опита да получи одобрение за своята сделка за брекзит.

Третият й опит да получи одобрение на сделката с ЕС дойде, след като депутатите вчера гласуваха за това Великобритания да търси удължаване на брекзит.

Доларовият индекс запази ръста си, след като прекъсна четиридневната си губеща серия.

Индексът остана почти без промяна на ниво от 96.738 пункта, след като нарасна с 0.25% вчера.

Доларът продължи ръста си от предходния ден и спрямо йената, като се повиши с 0.1%, до 111.84 йени.

Йената почти не реагира на очаквнаото решение на Централната банка на Япония да остави лихвите без промяна.

Еврото поскъпна с 0.1%, до 1.1311 долара, след като изгуби 0.2% от стойността си в предходния ден.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поевтиняха с 0.1%, до 58.55 долара за барел, но въпреки това цената остава близо до четиримесечния връх от 58.74 долара, достигнат вчера.

Цените на петрола скочиха до четиримесечен връх, след като инвеститорите се концентрираха върху ограниченията на производството в световен мащаб и проблемите във Венецуела.