От 5 до 8 ноември в Римини, Италия, ще се състои 23-ото издание на Ecomondo. Повече за него ще научим от интервюто за Profit.bg на Алесандра Астолфи, бранд мениджър на отдел Green and Technology в Italian Exhibition Group.

23-ото издание на Ecomondo ще се състои в Римини от 5 до 8 ноември. Какъв ще бъде основният фокус тази година?

Изложението Ecomondo винаги се е отличавало с подчертано иновативния си и международен характер, като се започне от формàта, който допринесе за превръщането му в първия европейски салон за кръгова икономика и устойчиви ресурси.

И по-конкретно: отпадъци и ресурси, биобазирана индустрия и кръгова биоикономика, рекултивация на замърсени терени и големи рискове, вода, circular and smart city, енергия.

Преди всичко, издание 2019 ще се представи пред операторите от сектора с нова визия, в която, подобно на геода, ще бъдат представени четирите основни елемента земя, вода, въздух, иновация, които олицетворяват ключовото послание на изложенията, утвърдили с течение на времето лидерската си позиция в Европа в сектора на кръговата икономика и възобновяемата енергия: създаване и разпространение на екоустойчиви модели за развитие за проектирането на един по-добър свят.

Фокусът на Ecomondo 2019 ще се насочи към някои приоритетни теми в сектора, сред които увеличаване присъствието на глобални компании от управлението на отпадъците, включване на нови компании, прилагащи кръгов подход, разширяване на веригата на биоикономиката с акцент върху органичния сектор и интегрираните биорафинерии, Ecodesign и нови материали, Индустрия 4.0 IOT/ITC, нискоемисионен транспорт, енергийна ефективност, развитие на зоната за комунални услуги, раздел за рекултивация на замърсени терени и преустройство на територии.

Миналата година събитията срещнаха значителен международен интерес – имаше представители от 115 държави. Какви са очакванията за 2019 г.?

Предишното издание отбеляза ръст от 4% на посетителите с професионални интереси, както и положителни резултати в международното присъствие, достигнало 10% от общия брой (оператори от 115 страни: 70% от Европа, 9% от Средиземноморския басейн и съществено участие от Китай и Руската федерация).

Издание 2019 отново ще потвърди ангажимента на предишните изложения както в международен, така и в национален мащаб. Международната пътна карта включва широко популяризиране на най-авангардните технологии от „зеления“ сектор на основните външни пазари, които представляват интерес за италианските компании, с крайна цел въвеждане на италианската система по света.

Два са основните международни етапи в пътната карта на Ecomondo: CDEPE Chengdu Environmental Protection Expo, известен като най-големия панаир за опазване на околната среда в западната част на Китай (15-о издание, Чънду, 21–23 март 2019 г.), и Ecomondo Brasil – международна бизнес платформа в сектора на екологичните технологии (Сао Пауло, 21–23 май 2019 г.).

Разкажете ни малко повече за иновативните компании, които ще участват тази година на Ecomondo.

Новото издание ще отбележи участието на все повече международни компании с високотехнологични производства и иновативно съдържание.

Мисията на Ecomondo е да създаде една пълна и представителна картина на технологии и продукти, които могат да ускорят пътя към пълното прилагане на кръгова икономика. Процесът на оползотворяване и повторна употреба на ресурсите от отпадъци вече доведе до постигане на авангардни решения, а перспективата сега е да се създаде нов материал, без допълнително да се намаляват природните ресурси.

За целта трябва да се предложи продукт, който в края на живота си да може отново да се превърне в използваем ресурс. Това води до предефиниране и реинженеринг на производствените вериги. Ecomondo възнамерява да представи състоянието на техниката във всички включени в проявата сектори, а чрез богатия календар от събития да организира срещи и споделяне на най-значимия световен опит.

Какви са най-големите позитиви за компаниите от участието им в Ecomondo?

Благодарение на сгъстената програма от конференции на най-високо национално и международно равнище, която ще се проведе с участието на иновативни компании и авторитетни изследователи, на Ecomondo ще бъдат разгледани фундаментални за сектора теми.

Разпространението на знания, свързано с конкретна перспектива за нарастване на технологичното разпространение чрез споделяне на ноу-хау, развитие на нови контакти и бизнес възможности на национално и международно равнище.

Освен това, срещите на националните и международни изложители са улеснени благодарение на уникална онлайн платформа за бизнес срещи – промоционална платформа за B2B срещи, която подпомага организирането на срещи с избрани купувачи с цел да отговори на търсенето и предлагане на технологии и ноу-хау.

За допълнителна информация и посещение на събитието бихте могли да се обърнете към представителя на панаира за България: Чавдар Горчев, тел.: 00359 899190961, office@expobusinesspartners.net, www.expobusinesspartners.net.