Китайският телекомуникационен гигант Huawei постигна продажби за над 100 млрд. долара през 2018 година, въпреки кампанията, водена от САЩ срещу производителя и твърденията, че представлява заплаха за сигурността.

От Huawei посочват, че приходите за миналата година достигат 721.2 млрд. юана (107 млрд. долара), като нетната печалба скача с 25% до 59.3 млрд. юана (8.8 млрд. долара), предава BBC.

САЩ и други държави налагат рестрикции на китайската компания по повод притеснения, че нейните връзки с Пекин представляват заплаха за сигурността.

По повод обвиненията Huawei коментира, че е независима и отрича, че продуктите ѝ носят риск за сигурността.

Базираната в Шънджън фирма посочва, че приходите ѝ от международния пазар нарасват с 19.5% през 2018 година, което е най-бързият темп на растеж от 2 години насам. Този резултат е подкрепен от силните продажби на смартфони на китайския пазар.

В същото време бизнесът на компанията с инфраструктура за телекоми записа спад от 1.3% през миналата година.

Huawei е най-големият производител на оборудване за нуждите на телекомуникационния сектор. Компанията е подложена на рестрикции от страна на някои западни страни по повод подозрения относно сигурността на нейните продукти, свързани с 5G мрежите от ново поколение.

Топ пет на 5G смартфоните обявени досегаTелекомите, производителите на хардуер и компаниите за смaртфони демонстрират най-новите си технологии, конкурирайки се в опит да покажат, че са готови за мобилен интернет от пето поколение.

САЩ, Австралия и Нова Зеландия забраниха на местните фирми да използват продуктите на Huawei за изграждането на своите 5G мрежи.

Няколко европейски мобилни оператори също обмислят премахването на оборудването на Huawei от своите мрежи.

Китайската компания обаче не седи със скръстени ръце, като в последно време започна да отвръща на удара, посочвайки, че американската кампания е „клеветническа”.

По-рано през този месец Huawei заведе дело срещу правителството на САЩ по повод забраната на властите всички федерални агенции да използват продукти на китайския производител. Според Huawei тази рестрикция е противоконституционна.

Продажбите на смартфони с ръст от едва 1.2% през 2018 г.Дори коледните празници не са успели да раздвижат пазара на смартфони, сочат най-новите данни на компанията за анализи Gartner