Изпълнителният директор на Wells Fargo & Co Тим Слоун подава оставка. Той е вторият ръководител на банката, който си тръгва заради скандала с порочните търговски практики и отварянето на сметки на потребители без тяхното съгласие, пише Kredit.bg.

Ходът на ръководството на банката идва в отговор на критиките, че Слоун, който през 2016 година замени дотогавашния шеф на трезора Джон Стъмпф, също е бил част от управлението по времето, в което са се извършвали финансовите нарушения.

Преди да заеме директорския пост, Слоун работеше като главен оперативен директор и ръководител на отдела за корпоративно банкиране.

В мотивите за своята оставка той посочва, че се е превърнал във фокус на общественото внимание, което пречи на банката да продължи напред в своето развитие. Оставката става факт само две седмици преди публикуването на финансовия отчет на четвъртата по големина американска банка и месец преди общото събрание на акционерите ѝ.

През последните седмици и банковият регулатор на САЩ, и Федералният резерв отправиха критики към Wells Fargo и отбелязаха липсата на напредък в подобряването на механизмите за управление на риска. През 2016 г. банката призна, че нейни служители са отворили над 3.5 милиона сметки по свое усмотрение.

За да получат своите бонуси, банковите служители е трябвало да постигнат амбициозни маркетингови цели. Много от тях са били с ясното съзнание, че заложените квоти са нереалистични и затова, вместо да се опитват да търсят реални нови потребители, банкерите просто са откривали нови сметки, кредитни карти и други продукти на името на съществуващите клиенти на трезора.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg