Комикът Володимир Зеленский спечели най-много гласове на първия тур от президентските избори в Украйна. На балотажа той ще се изправи срещу настоящия държавен глава Петро Порошенко.

Кой е Володимир Зеленский и по какъв начин успя да спечели доверието на близо една трета от украинците?

Зеленский е политически "дебютант", който никога преди това не се е кандидатирал за изборна държавна длъжност. Единственият му досег с политиката е сериалът "Слуга на народа", в който той играе именно ролята на президент на страната.

Въпросът е дали 41-годишният актьор ще бъде способен да управлява страна с 40-милионно население, раздирана от вътрешни конфликти и все още намираща се в тежка конфронтация със съседна Русия. Политическите възгледи на Зеленский засега остават неясни.

Той призовава за реформи, а по време на цялата си предизборна кампания отказа да влезе в директен дебат с другите двама основни опоненти - настоящия държавен глава Петро Порошенко и опозиционния лидер Юлия Тимошенко.

Актьорът не дава и телевизионни интервюта. Цялата му кампания се състоеше от публични митинги, организирани под формата на сценични представления, за които дори събираше входна такса.

Някои от медиите в Украйна твърдят, че Зеленский се ползва с финансовата подкрепа на олигарха Игор Коломойский, който притежава активи в много индустрии от банковата сфера до медиите.

Именно неговият канал 1+1 Media Group излъчва сериала "Слуга на народа". Володимир Зеленский обаче отрича твърденията, че е финансиран от бизнесмена.

Самият Коломойский не крие своята неприязън към настоящия президент Петро Порошенко и открито заяви, че би предпочел всеки друг на негово място.

"Аз вярвам, че ако един политик не е успешен, той трябва да се оттегли и да даде път на други хора, които могат да се справят по-добре", заяви Игор Коломойский малко преди президентския вот, който се проведе в неделя.

Кой е фаворит на балотажа?

Предварителните резултати показаха, че Зеленский печели малко над 30% от вота, Порошенко остава втори с 18%, а бившият премиер на страната Юлия Тимошенко е подкрепена от 14% от украинците.

Според политическите анализатори, в страната основният въпрос е дали Тимошенко ще призове своите избиратели да подкрепят комика Зеленский на балотажа. Ако това се случи, крайната победа за него е почти сигурна.

Ако Зеленский успее да спечели президентския вот, стилът му със сигурност ще доведе до коренна промяна в политическите послания и комуникацията с обществото. Що се отнася до външната политика обаче, едва ли може да се очакват "резки завои", пише Politico.

По времето на Порошенко прозападната ориентация на Украйна бе заложена като приоритет в конституцията на страната и по този въпрос мнозинството от украинците до голяма степен са единодушни.

Някои анализатори обаче смятат, че Зеленский, който е представител на рускоговорящата част от населението, ще се опита да свали градуса на напрежението между Киев и Москва и дори е склонен да направи известни отстъпки пред Кремъл.

Други обаче не смятат, че съществува подобна вероятност, имайки предвид, че Володимир Зеленский бе един от поддръжниците на движението "Евромайдан" през 2013-2014, което свали от власт тогавашния президент Виктор Янукович.

По време на военния конфликт в Донбас актьорът нееднократно заявяваше подкрепата си за украинската армия.