Прането на пари възлиза на до 5% от световния БВП, или 2 трлн. долара всяка година, според Службата на ООН по наркотиците и престъпността.

Затова банките и правораздавателните органи прибягват до изкуствения интелект (AI), за да се борят с този разрастващ се проблем. Дали обаче ще имат успех?

Прането на пари, което носи името си от практиката на популярния гангстер Ал Капоне да крие приходите си от престъпна дейност в перални автомати през 20-те години на миналия век, е огромен и увеличаващ се проблем.

"Мръсните" пари се "изпират", като минават през законни банки и компании и се използват за закупуването на имоти, компании, скъпи коли, произведения на изкуството и т.н.

Един от начините, по който престъпниците правят това, се нарича "смърфиране".

При него се използва специализиран софтуер за малки банкови депозити, които минават под радара, обяснава пред BBC Марк Газит, главен изпълнителен директор на ThetaRay - базирана в Израел компания, която предоставя AI продукти за борба с финансови престъпления.

"Транзакция на стойност 0.25 долара никога няма да бъде забелязана от човек, но с транзакции от този вид могат да се изперат 30 млн. долара, ако се повторят стотици милиони пъти," казва той.

Откраднатите пари често биват изпирани, за да се финансират други криминални дейности. Използвана напоследък схема с банкомати струва на банките 1 млрд. евро в 40 страни, например.

"Престъпната групировка хаква хиляди банкомати и ги програмира да пускат по до пет банкноти в определен час, да кажем в 3 часа през нощта. В конкретния час местен престъпник, или „муле“, чака пред банкомата и прибира парите," казва Газит.

"След това парите се конвертират в биткойни и се използват за трафик на хора."

Тази банда често наема "мулетата" за изпирането на парите си през техните законни банкови сметки срещу известна сума.

"По някои оценки по-малко от 1% от незаконните средства, които циркулират из световната финансова система, се конфискуват," казва Колин Бел от HSBC.

Проблемът дори се задълбочава, въпреки затягането на регулациите.

Само във Великобритания данните за финансови престъпления са се увеличили с 10% през 2018 г.

От американското Федерално бюро за разследване (ФБР) заявяват пред BBC, че работят по "прилагането на технически подобрения" в борбата с финансовите престъпения, без обаче да споделят допълнителни подробности.

Други организации говорят оттрито за използването на AI в борбата с прането на пари.

"AI използва 'машинно обучение' и може да пресява огромни количества транзакции бързо и ефективно," обяснява Бел.

"Това може да се окаже много важен инструмент за откриването на подозрителна дейност."

По тази причина изкуственият интелект е добър за засичането на опити за смърфинг и на сметки, които се управляват от ботове, а не от хора, например.

Изкуственият интелект също така може да засича подозрително поведение от страна на корумпирани служители, което е ключов елемент в много операции по изпиране на пари.

Много от най-големите банки в света бяха замесени в скандали с пране на пари в последните години.

По-рано тази година швейцарският банков гигант UBS получи 3.7 млрд. евро глоба, след като банката бе призната за виновна по обвиненията, че е помагала на заможни клиенти във Франция да укриват милиарди евро от данъчните власти и да перат средства. Банката обжалва решението.

Миналата година холандската банка ING плати 775 млн. евро заради това, че не е попречила на престъпници да перат пари през нейни сметки.

Шефът на Danske Bank пък бе принуден да напусне поста си заради скандал с пране на пари на стойност 200 млрд. евро, в който бе замесен естонския клон на банката.

Третата най-голяма банка в Латвия ABLV Bank AS влезе в процедура по ликвидация, след като също бе замесена в сериозен скандал с пране на пари.

Интересни факти за Ал Капоне навръх 119-ия му рожден денНито един американски гангстер в историята не успява да остави такава следа в съзнанието на хората, както Ал Капоне

AI може да анализира планини от данни в реално време, като имейли, телефонни обаждания, отчети за разходи, и да засича модели на човешко поведение, които хората в една глобална банкова група може и да не забележат.

След като системата научи законните модели на поведение, тя може по-лесно да забелязва съмнителна дейност.

Регулаторните органи по света насърчават използването на новите технологии, което вероятно е признание, че губят битката.

Технологичните компании в сферата на изкуствения интелект, като ThetaRay, LexisNexis и Refinitiv, предлагат бизнес модели за борба с прането на пари, но има опасения, че това води до други проблеми.

Ако организациите купуват стандартизирани AI продукти, как могат да убедят регулаторните органи, че ги контролират?

Колкото и добър да е изкуственият интелект в забелязването на аномалии, когато пресява огромни масиви от данни, той винаги зависи от подадените му данни.

Затова все повече се осъзнава необходимостта банките, финансовите институции, правителствата и правоприлагащите органи да споделят повече информация.

"Европол е създадена, за да работи с правоприлагащи органи, държавни отдели и други заинтересовани страни," казва заместник-изпълнителният директор Вил ван Гемерт.

Законодателството пък трябва да не изостава от последните тенденции при финансови услуги, от които престъпниците могат да се възползват.

Терористите от нападението с камион в Ница през 2016 г., например, плащат за превозните средства с предплатени карти, възползвайки се от анонимността, която тези карти предлагат на потребителите.

По тази причина представената през миналата година Пета директива срещу изпирането на пари на ЕС включва дигиталните валути и предплатените карти за първи път.

Предвид факта, че престъпниците засега изглежда печелят, всякакви инструменти, които могат да помогнат за справяне с проблема, със сигурност трябва да са добре дошли.