Имате ли ксерокс?

Този въпрос звучи и до днес у нас, когато някои има нужда от копирна машина.

Основаният през 1906 г. прозиводител на копирни машини Xerox, чието има се превърна в нарицателно в света на тези услуги на дребно, е жив и днес. Нещо повече – компанията процъфтява, като през 2019 г. е втората най-поскъпналата позиция в щатския индекс S&P 500.

Това е изненадващ резултат с оглед това, че в наши дни инвеститорите обикновено залагат на новосъздадени иновативни компании.

Акциите на Xerox са поскъпнали с близо 70% през 2019 г. Изненадващо или не, единствената позиция с по-висок ръст е на дори още по-стара компания – козметичния гигант Coty, основан през 1904 г., предава CNN.

Какво се крие зад успеха на Xerox? Използва ли някой копирни машини в наши дни?

Книжата на Xerox поскъпват, защото дружеството предприе завой в бизнес модела си, опитвайки да се превърне в по-комплексна технологична компания.

Инвеститорът Карл Айкан натисна Xerox да предприеме промени, като посоченият от него изпълнителен директор Джон Висентин осъществява големи ходове, включително план за превърщането на предприятието в холдингова компания с разделени операции, подобно на Google - дъщерната компания на Alphabet.

Акционерите на компанията ще гласуват предложението в края на май тази година.

От Xerox посочват, че превръщането в холдингова компания ще позволи по-лесното придобиване на други бизнеси, като същевременно ги държи на една ръка разстояние от основния бизнес на предприятието.

Освен това, Xerox ще може да съкрати част от данъчните си задължения и да защити някои от ключовите си патенти по-ефективно като холдингова компания.

Xerox планира да заложи на нови възможности за растеж, като обнови бизнеса си като цяло. По думите на Висентин пред инвеститори през февруари компанията планира да се фокусира повече върху сферата на услугите и разработката на софтуер.

Всяка трансформация обаче отнема време. Въпреки сериозния растеж, Xerox продължава да е компания, която никой няма да обърка с технологични гиганти, като Google, Amazon, Netflix и прочее.

Висентин посочва, че целта пред компанията е да отчете ръст в продажбите през 2021 г.

Доходът на акция на Xerox се очаква да скача средно с едва 2% годишно през идните 5 години. Но това би било подобрение спрямо спад от средно над 5% на година през изминалите 5 години.

Анализаторите са по-скоро скептични относно бъдещето на Xerox, като повечето съветват да се изчаква с купуването на книжа на компанията. Консенсусната прогнозна цена за книжата на компанията е 35.50 долара за брой, което е едва 7% по-висока стойност спрямо настоящите нива.

Как 5G ще промени производството?Навярно ще минат години, докато 5G интернетът промени развлечението, комуникациите и транспорта. Но в производството новата технология вече прави реална разлика


През миналата година стана ясно, че Xerox ще продължи развитието си самостоятелно, след като плановете за сливане с японската корпорация Fujifilm се провалиха.

Новият изпълнителен директор на Xerox идва на поста, след като основните инвеститори в компанията постигат споразумение за назначението му.

Карл Айкан натисна предишния изпълнителен директор Урсула Бърнс да отдели бизнеса с услуги на компанията в отделно дружество през 2017 г. Сега това дружество носи името Conduent и откакто се отдели от Xerox записва спад от 30%.

Карл Айкан е най-големият акционер в Xerox с дял от над 10%.

Институционалните инвеститори Vanguard, BlackRock и State Street Global Advisors са съответно вторият, третият и четвъртият най-голям акционер в компанията, като общо оформят дял от малко под 20%.