Ексклузивен екземпляр BMW M1, създаден, за да постави рекорд за скорост на движение, бе представен от аукционна къща Coys.

Наддаванията за него ще се състоят в рамките на изложението Techno Classica в Германия.

Това необичайно BMW M1 е преживяло моменти на слава и забвение. Дълги години е смятано за изгубено. По всичко личи обаче, че е оцеляло. Чака своя нов собственик, който ще му вдъхне нов живот.

Автомобилът е създаден през 1979 г. Две години по-късно е купен от австрийския автомобилен журналист и състезател Харалд Ертъл.

Последният скоро приключва с кариерата си на пистата, тъй като колите, с които се състезава, не му позволили да демонстрира добри резултати.

Ертъл решил да използва своите знания и опит в сферата на тунинга, за да реализира състезателните технологии в колите по обществените пътища. Придобитото BMW M1 било част от плана.

Благодарение на подкрепата на концерна BP и звезден списък от други марки, той планирал да създаде кола, която да се движи със скорост над 300 км/ч.

Рекордният резултат бил регистриран на 17 април 1981 г. В процеса на подготовка на возилото то е модернизирано на външен вид и отвътре. По време на изпитанията развива 301,4 км/ч. Поставя нов световен рекорд.

За колко време милиардери и спортисти могат да изплатят колите сиКакви коли притежават едни от най-известните хора на планетата

Пред Харалд се откривали огромни перспективи за успех. Съдбата обаче не била на негова страна. В навечерието на своя 33-и рожден ден той загива в авиокатастрофа. Жена му Вера и синът му Себастиан оцеляват.

Последният изпраща уникалното возило в британския Midland Motor Museum. След като става ясно, че от музея изчезват мистериозно коли, семейството взима BMW-то обратно. Дълги години то прашасва в гараж, нито се обслужва, нито се ремонтира.

Сега обаче съдбата е замислила нещо друго за возилото. Със сигурност ще се намери ценител, който да му върне блясъка.