Допълнителните часове работа трябва да бъдат приемани като „огромна благословия“ от младите хора.

Това мнение изрази Джак Ма, основател на китайския интернет гигант Alibaba. Думите на милиардера предизвикаха вълна от недоволство.

В съобщение към служители през миналата седмица Ма посочва, че много работници нямат възмножността да работят допълнителни часове, така че тези, които имат тази възможност, би трябвало да се възползват напълно от нея.

"Лично мисля, че да бъдеш способен да работиш 996 е огромна благословия“, казва Ма. Така нареченият график „996” представлява работа от 9 сутринта до 21 часа вечерта, шест дни в седмицата, предава CNBC.

Думите на Ма са част от дебата в Китай относно баланса работа – личен живот.

През последния месец се оформи дебат на име 996.ICU, посочващ, че работата по 12 часа, 6 дни в седмицата води до прегаряне и завършва в интензивното отделение.

"Много компании и много хора нямат възможността да работят 996“, продължава Ма. „Ако не работите 996, когато сте млад, кога изобщо ще можете да работите 996?“, казва той.

54-годишният бивш учител по английски език, който днес е един от най-богатите хора в Китай, посочва, че той, заедно с неговите партньори, са роботили дълги часове при създаването на Alibaba. По думите му, тази отдаденост е била жизненоважна за успеха на компанията.

"Нека ви попитам, ако не влагате повече време и енергия от другите, как можете да постигнете успеха, който желаете?“, пита Ма.

По думите му той продължава да се чувства късметлия и не съжалява, че е работил по 12 часа на ден.

Потребителите в интернет обаче нападнаха милиардера за мнението му, като посочват, че допълнителните часове са благословия единствено за работодателите.

„За него може и да е благословия. Но не и за неговите служители“, пише потребител в Reddit.

Най-богатият китаец се оказа партиен членКитай награждава 100 известни личности


Ма не е сам в своята защита на допълнителните часове работа.

През ноември миналата година милиардерът Илон Мъск написа, че „никой никога не е променял света чрез 40-часова работна седмица“.

Въпреки това председателят на борда на директорите на Alibaba, все пак посочи, че решението за това трябва да е на служителите, а не на работодателите.
Според него, компаниите, които се опитват да наложат подобни практики, са „лекомислени“ и обречени да се провалят.

"Никой няма да работи за компания, която ви принуждава да правите „996“. Не просто не е хуманно, нездравословно е, а за дълги периоди е дори по-неустойчиво, като освен това работниците, близките им и законън не го одобряват“, написа Ма.

"Ако намерите работа, която харесвате, проблемът с 996 не съществува; ако не изпитвате страст, всяка минута от ходенето на работа е мъчение“, добавя той.

Коментарите на Ма дойдоха, след като държавният вестник People’s Daily излезе с публикация, че работното време от типа „996“ нарушава законите на Китай.

Средните работни часове в Китай не могат да надвишават 40 часа на седмица, сочи законът на страната.