Самолетостроителната компания Airbus за първи път в историята на гражданската авиация представи смарт пътническия салон - Airbus Connected Experience. Той обещава да направи пътуването по-комфортно не само за пътниците, но и за екипажа.

Проектът, осъществен благодарение на специално разработената платформа Airbus Connected Experience, е призван да опрости живота на стюардите и стюардесите.

За целта тя ще събира и анализира данни, получавани от основни елементи в салона – кресла, багажни отделения, системи за развлечение и осветление, колички за храна на борда, тоалетни помещения. Получената информация се зарежда на iPad, на чийто екран се появяват необходимите на екипажа съобщения.

Основната задача на платформата е да направи авиополета по-персонализиран.

Очаква се, че смарт салонът ще „общува“ с пътниците както с помощта на техните лични мобилни устройства, така и чрез вградени в системата интерактивни връзки.

Смарт багажните отделения сами ще показват дали има още свободно място и колко вещи могат да се поберат в тях. По желание пътникът може да резервира място за куфар чрез своя смартфон – още преди да попадне на борда на самолета.



Технологията със смарт кресла ще позволи да се сканират и запомнят индивидуалните настройки за всеки пътник. Информацията за предишни пътувания ще се събира в единна база данни – така креслото ще предлага на пътника любимия му наклон на гърба или пък положение на гръбначния стълб.

Бихте ли спали в багажното на самолет?Бихте ли спали в багажното отделение на самолета? Колкото и странно да звучи, тази възможност скоро може да стане реалност

Пътешествениците ще могат да поръчват любими ястия и напитки от менюто на борда през телефона си. Освен това системата за развлечения по време на полет ще предлага на пътниците съдържание, базирано на интересите, предпочитанията и най-честите им запитвания в интернет.

Airbus Connected Experience ще бъде достъпен за първи път на борда на самолетите А320 – както в новите, така и във вече влезлите в експлоатация. По-късно компанията планира да внедри платформата и на други модели.