Като представители на финансовата индустрия, ние осъзнаваме риска от ниските лихви и предупреждаваме хората да внимават какво ще се случи, ако се вдигнат лихвите.

Това заяви по време на банковата дискусия на Шумът на парите 2019 Кристоф Де Мил, член на Кънтри тийма на КВС Груп за България, изпълнителен директор Финанси и иновационен лидер на Обединена Българска Банка.

Влизането на България в еврозоната ще донесе на страната много потенциални ползи за икономиката и за компаниите.

В исторически план ръстът на страните преди влизането в еврозоната и след това, повечето пъти, ако се сравни с растежа на страните извън, вторите често се представят по-добре.

Виждам положителни елементи от влизането в еврозоната, но фундаментално остава задачата страната да организира собствената си икономика, с цел създаване на растеж, посочи Де Мил.

Въпреки че виждам позитиви, еврозоната не е Светият граал за подсилване на ръста на икономиката. Страната трябва да развива собствената си икономика и да взема структурни решения, за да продължи това устойчиво развитие, подчерта експертът.

Един от тези елементи са иновациите. Финансовата индустрия е в режим на бърза промяна и пълна транформация, въпреки че хората смятат, че това се случва бавно. Например, 15% от нашите клиенти използват дигитални или мобилни услуги. Аз обаче смятам, че това ще се промени изключително бързо и ще окаже фундаментален ефект върху нашата индустрия, каза иновационният лидер на ОББ.

Има няколко елементи, свързани с това. Първо, финансовата индустрия ще трябва да се бори за това да остане актуална.

Има много други играчи, които навлизат на пазара, по-конкретно от финтех пазара, които предлагат решения, насочени към клиентите. Въпросът е до каква степен нашият бизнес е готов за това.

Трябва да се знае, че ние играем на различни пазари. Банковият пазар е много регулиран пазар, докато новите играчи често навлизат на пазара в много по-малко регулирана среда, заяви Де Мил.

Важно е и това как банките ще се справят с иновациите, за да останат актуални за своите клиенти. Трансформацията поражда много въпроси как да реорганизираме собствената си дейност, за да бъдем устойчиви за в бъдеще.

Като финансова индустрия, ако искаме да останем актуални в тази променяща се среда, ще трябва да наблегнем на иновациите и то бързо, завърши Кристоф Де Мил.