Трупането на доходност не е запазена територия само за големите институционални инвеститори. Малките инвеститори, които разполагат с по-скромни възможности, също могат да управляват парите си така, че да преследват добри резултати.

Около тази теза се обединиха участниците в панел „Лични финанси”, част от 10-ото юбилейно издание на форума Шумът на парите, който се проведе в София под организацията на Profit.bg.

Несигурната обстановка по света може да изиграе лоша шега на невнимателните инвеститори, но също така разкрива редица възможности за доходоносни вложения. Това посочи Петко Вълков, ръководител дирекция "Частно банкиране" в Първа инвестиционна банка.

По думите му, няма индикации, че през тази година ще станем свидетели на нова глобална рецесия, но дори и това да се случи, подобна обстановка ще отвори добри възможности за инвестици.Експертът добавя, че вземането на решения за вложения не бива да се разглежда като краткосрочен процес, а трябва да се планира дългосрочно. „Търсенето на доходност изисква проучване на най-добрите алтернативи”, съветва той.

На сходно мнение е и Явор Ачев, мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт. По думите му, историята показва, че идеален момент за инвестиции са миговете, в които се наблюдават спадове на финансовите пазари.

Според Ачев обаче, няма основания да се очаква нова финансова криза, въпреки забавянето в темпа на растеж на световната икономика.Малките инвеститори трябва да подхождат диверсифицирано към инвестициите си, съветва експертът. „Взаимните фондове и колективните инвестиционни схеми, които вече навлязоха доста широко на българския пазар, ви дават възможност за такава диверсификация, включително такива, които инвестират и в земеделски земи, първокласни акции, първокласни облигации и различни видове портфейли”, каза той.

Най-важното правило за един инвеститор, според Иван Кутлов, председател на УС на Българска дилърска асоциация, е дисциплината. „Инвестицията се прави всеки ден и изисква различна доза дисциплина. За всеки има различни продукти, в които може да влезе и да се погрижи за бъдещето си“, каза той.

По думите му, нещо характерно за съвременния пазар е появата на т.нар. „парадокс на дългите хоризонти“. Той даде пример с пенсионните фондове и тяхната безпомощност в последните години.

Оказва се, че днес те са по-опасни от „късите хоризонти“, най-малкото защото никой не може да ви гарантира след 5-10 г. дали ще има перспектива в определен инвестиционен продукт, заключи той.

Българските инвеститори вече имат достъп до разнообразни инвестиционни продукти, като по всичко личи, че съвсем скоро те ще се увеличат с още един. „Планираме да стартираме във втората половина на годината шорт фонд върху SOFIX”, посочи по време на форума Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Експат Капитал.

По думите му, Експат продължава с мисията си да надгражда върху инфраструктурата на българския капиталов пазар. Част от тази мисия беше създаването на индексния фонд върху SOFIX преди 2 г., каза той.Новият фонд също ще е борсово търгуван и ще позволим на инвеститорите да печелят от низходящите движения на пазара в България, като това е проект, зависещ от регулатора (бел. ред. Комисията за финансов надзор), добави Янков.

Според Ангел Хаджийски, председател на Съвета на директорите на ИП Капман, инвестицията в компании с ясна визия винаги е добро решение. Компаниите с ясна визия, които влагат в своето бъдеще и които не реализират продукцията си единствено на географски принцип, т.е. само на едно място, са добър избор за инвестиция, посочи той.Хаджийски даде за пример автомобилния производител Volkswagen, който, след като се забърка в грандиозен скандал, свързан с отделяните вреди емисии на автомобилите си, предприе мащабна инвестиционна аквиност в посока бъдещото си развитие. Германският концерн ще инвестира няколко десетки милиарда в автономност и електрическа мобилност, изтъкна Хаджийски.

Инвестицията в земеделска земя също не е запазена територия само за големите инвеститори, а съвсем реална възможност и за малките вложители с по-скромни финанси.

„Опитът, който имаме, показва, че инвестициите в земеделска земя са сред най-сигурните в страната. Цената й расте всяка година с 5%, на места - до 10%. Допълнително имаме и сигурна доходност от рента - отново 5-10%”, каза Анатоли Георгиев, изпълнителен директор на Агрион.По думите му, всичко това прави земята сигурна и стабилна инвестиция с ниска волатилност. „Сами можете да си направите сметката за 10 години, с доходност 5-10% и покачване на цената, каква възвръщаемост ще имате”, заяви още Георгиев.

Според него, хубавото на тези инвестиции е, че не е нужен голям финансов ресурс. По думите му, инвеститор може да закупи и 10 декара земя, от която веднага да започне да получава доходи, но експертът съветва преди това хората да се обръщат към специалист, който да ги насочи към определено землище и особеностите му.

Независимият финансов експерт Димитър Цонев посъветва малките инвеститори да не търсят сигурност, тъй като в наши дни такова понятие не съществува, особено на фона на нулевите лихви по света.

По думите му, стимулите от страна на централните банки по света в даден момент неминуемо ще доведат до висока инфлация или някакви други геополитически размествания.Според Цонев, малките инвеститори трябва да влагат в активите и инструментите, за които се говори най-малко, като даде пример с криптовалутите, признавайки, че през миналата година е бил скептичен към тях.

Малките инвеститори няма как да спечелят, ако оставят парите си пасивни и не поемат рискове. Сигурност няма, на фона на нулевите лихви по света, подчерта Цонев.

С оглед несигурността по света и спада в темпа на растеж на икономиката, което се наблюдава, въпреки щедрите стимули на централните банки, инвеститорите могат да помислят и за застрахователни продукти с цел хеджиране на риска.

Българинът има тенденция да казва „да чукам на дърво“, „да не дава Господ“, „да не дърпам дявола за опашката“ или ако стана нещо, ще помогне правителството, но всъщност това е доста недалновидно и лековерно.

По-скоро, ако имате застраховка, това ще ви даде възможност да спите спокойно и да не се притеснявате какво би станало с вас, жилището ви и инвестиционния ви портфейл, посочи Николай Генчев, главен изпълнителен директор и председател на УС на ЗК „УНИКА“ АД.

Дори и без особени финансови възможности човек може да си купи една прилична застрахователна защита срещу много възможни неблагоприятни събития, добавя той.