Списание Forbes публикува тазгодишната си класация на 200-те най-богати хора в Русия.

Леонид Микелсон (на снимката), главен изпълнителен директор на Новатек и акционер в Сибур, оглавява класирането с 24 млрд. долара.

Той измества от първото място Владимир Лисин, председател на борда на директорите на НЛМК, чието състояние възлиза на 21.3 млрд. долара. През 2018 г. Лисин заемаше първото място, но състоянието му тогава бе с 2.2 млрд. долара по-малко.

Президентът на Лукойл Вагит Алекперов оформя челната тройка с 20.7 млрд. долара.

Четвъртото и петото място се заемат от основния акционер в Северстал Алексей Мордашов и члена на борда на директорите на Новатек Генади Тимченко, които разполагат с 20.5 млрд. долара и 20.1 млрд. долара, респективно.

Владимир Потанин, президент на холдинговата компания Интеррос, който преди няколко години също бе начело на класацията, тази година заема шестото място с 18.1 млрд. долара.

След него на седмата позиция се нарежда собственикът на LetterOne Holdings и Алфа Груп Михаил Фридман с 15 млрд. долара.

Защо наследяването на милиарди в Русия е коварна работа?Ще могат ли олигарсите да прехвърлят парите си на следващото поколение?


Осмата и деветата позиция са за собственика на Еврохим Андрей Мелниченко (13.8 млрд. долара) и основния акционер в USM Holdings Алишер Усманов (12.6 млрд. долара).

Челната десетка се запълва от собственика на английския футболен клуб Челси Роман Абрамович, чието състояние се оценява на 12.4 млрд. долара.

Според Forbes общото състояние на 200-те най-богати хора в Русия възлиза на 496 млрд. долара.