Покупко-продажбите на недвижими имоти отчитат най-силен ръст през първото тримесечие на годината в два близки до София града.

Това са Самоков и Перник, намиращи се съответно на 60 и 35 км от столицата.

Именно там сделките с недвижимости бележат повишение от 24.85 и 17.24 на сто спрямо първите три месеца на година по-рано.

Към тях трябва да добавим и Сандански, където в данните на имотния регистър към Агенцията по вписванията се отчита ръст на трансациите от 19.39%.

Полина Стойкова: Чужденците на имотния пазар все още са малкоИзпълнителният директор на Bulgarian Properties разкри статистически подробности за първото тримесечие


Над 10% ръст в сделките има още в Момчилград, Балчик, Червен бряг, Радомир, Пирдоп, Оряхово, Ботевград и Панагюрище.

В изчисленията са взети предвид само градовете с по над 100 сделки за времето от 1 януари до 31 март 2019 г.

А. Андонов: Инвестициите в производство дърпат имотния пазарДоходността от наеми при имотите, които са закупени в периода до 2006 г. и след това - от 2012 до 2017 г., расте


В пет български града сделките с имоти намаляват с по над 20%. В Луковит се отчита най-силен спад (33.3%), докато в Айтос и Мездра понижението е от 24 и 23 на сто.

Сериозен спад на интереса към недвижимости през първите три месеца на годината има и в Разград и Кюстендил (21 и 20%), както и в Левски (19.89%).

Невена Стоянова: Не подхождайте наивно към покупката на жилищеУправляващият директор на Luximmo Finest Estates взе участие в имотния панел на Десетото издание на форума


Двуцифрени понижения има също така и в Смолян, Карлово, Нови пазар, Пловдив, Кубрат, Тутракан, Първомай, Павликени, Велинград, Дулово, Петрич, Казанлък, Царево и Нова Загора.