Новите банкноти на Австралия съдържат редица екстри с цел по-висока сигурност.

Банкнотата от 50 долара обаче съдържа един допълнителен реквизит – неволна правописна грешка.

Купюрата от 50 австралийски долара, която влезе в обращение през миналия октомври, съдържа редица елементи за по-добра сигурност, като воден знак и прочее.

Около 46 млн. броя от новите банкноти са в обращение, по данни на централната банка на Австралия, като общата им стойност възлиза на 2.3 млрд. австралийски долара (1.6 млрд. щатски долара).

Наблюдатели обаче забелязаха проблем – в думата Responsibility, изписана на банкнотата, липсва едно i.

Австралийското радио Triple M публикува в социалните мрежи снимка на банкнотата, показвайки правописната грешка.

Грешката, която е трудна за откриване с невъоръжено око, е в цитат на Едит Коуън - първата жена в австралийския парламент. Текстът е откъс от първото ѝ изказване в парламента на Западна Австралия.

Парите в обращение намаляха с близо 500 млн. лева за тримесечиеВ края на март 2019 г. парите в обращение достигнаха 16.855 млрд. лева, сочат данните на Българската народна банка

От Централната банка на Австралия посочват, че са запознати с проблема от миналия декември и сгрешената дума ще бъде поправена при следващата емисия банкноти.

„Банкнотите са легално платежно средство и могат да се използват нормално. Това не засяга тяхната валидност и функционалност по никакъв начин. Ще трябва да прегледаме нашите процеси, за да предотвратим появата на подобни грешки в бъдеще”, казва говорител на банката.

Централната банка на Австралия посочи през миналия октомври, че 50-те долара са най-популярната банкнота в страната, като оформят близо половината от стойността на всички банкноти в обращение.

Австралия пусна нови версии и на банкнотите от 5 и 10 долара, като през тази година се очаква и нова купюра от 20 долара.