Полицията в Сан Франциско няма право да използва софтуер за лицево разпознаване, решиха градските власти.

Това е първото населено място в САЩ, което въвежда регулация върху употребата на бързо развиващата се нова технология.

Забраната е част от по-широко законодателство, което изисква от градските администрации да установят политика на употреба и съответно да получат официално разрешение за използване на разузнавателните технологии.

“С това казваме: „Не можем да имаме сигурност, без да сме щат на сигурността. Можем да имаме добри политики, без да бъдем полицейски щат.” И част от това е да изградим доверие с общността, базирано на добра общностна информация, а не на технологии тип Биг Брадър”, посочва Аарън Пескин от Общинския съвет на Сан Франциско, предава CNBC.

Забраната за използване на лицево разпознаване важи за полицията и други общински администрации. Новата регулация обаче не засяга работата на федералното правителство на летища и пристанища, като не ограничава и използването на софтуера за лични или бизнес цели.

Вместо дебат дали да приемат новата регулация, общинските съветници изразиха притеснения, че решението може да попречи на полицията да върши работата си.

Фондацията „Информационни технологии и иновации” - нестопанска изследователска организация, базирана във Вашингтон, излезе с изявление, в което призовава за преосмисляне на наложената забрана, тъй като технологията позволява бързо и евтино на властите да идентифицират заподозрени или да намират изчезнали хора.

Критиците не бива да сравняват използването на разузнавателни средства в САЩ с това в Китай, имайки предвид, че едната страна има силна конституционна защита, а другата не, казва Даниел Кастро, вицепрезидент на фондацията.

„В действителност, Сан Франциско рискува повече да се превърне в Куба, отколкото в Китай – забрана на лицевото разпознаване ще ни остави замръзнали във времето с остаряла технология”, добавя той.

Не е ясно колко администрации в Сан Франциско използват технологии за наблюдение и за какви цели, казва Аарън Пескин. Според него има основание да се използват наблюдателни камери и прочее технологии, но обществото трябва да знае как се употребяват тези инструменти и дали някой злоупотребява с тях.

Тези, които подкрепят забраната, посочват, че технологията представлява сериозна заплаха за гражданските свободи, особено в град, който поставя акцент на публичните протести и поверителността.

Те се притесняват, че един ден хората няма да могат да отидат до магазина, парка или училището, без да бъдат идентифицирани и проследени.

Как китайският Биг Брадър създаде най-малко четирима милиардериСистемата за наблюдение и социалният кредитен рейтинг в Китай повдигат множество въпроси

Критиците на новата регулация обаче смятат, че полицията се нуждае от всяка помощ, особено в град с високо насищане на най-различни събития и мероприятия, който страда от високи нива на битова престъпност.

Това, че хората очакват поверителност насред публичните пространства, е неразумно, на фона на разпространението на наблюдателни камери и мобилни телефони, казва Мередит Сера, член на гражданската организация Stop Crime SF.

Според нея, новата регулация ще създаде само още по-голояма бюрокрация и няма да допринесе с нищо за сигурността на гражданите.

Оукланд обмисля сходна регулация, като по този начин може да се нареди до Сан Франциско в близко бъдеще.