Сенатът на американския щат Калифорния обмисля закон, който ще позволи на щатските банки и кредитни съюзи да отпускат заеми на компании, занимаващи се с производство и търговия с марихуана, пише Kredit.bg.

Законопроектът има за цел да подпомогне достъпа до финансов ресурс на фирмите от сектора, които до голяма степен са изолирани от традиционната банкова индустрия.

Той ще даде възможност и на частните банки да кандидатстват за специално поръчителство от щатските трезори, за да могат да предлагат финансови услуги на производителите и търговците на канабис.

Легалната "джойнт" индустрия в Калифорния е изправена пред мощната конкуренция на черния пазар, който не плаща никакви данъци и акцизи.

Производителите на канабис и специализираните магазини за търговия са принудени да работят основно "в кеш", тъй като ограниченията на федерално ниво не им позволяват да работят със сметки в големите банкови институции.

В момента законодателното лоби на сектора се опитва да прокара промени, които да позволят на трезорите да работят с тези компании, без да са заплашени от санкциите на регулаторите.

Миналата година представителите на Демократическата партия в сената на Калифорния внесоха законопроект за създаване на специални щатски "канабис банки", но предложението не бе одобрено от мнозинството с аргумента, че ще са необходими значителна средства от бюджета, както и наемане на много нови служители.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg