Банковият регулатор в Хонконг издаде четири нови лиценза за онлайн банкиране.

Компаниите, които имат намерение да се включат на този пазар, са поделения на китайския интернет гигант Alibaba, застрахователната компания PingAn, производителя на електроника Xiaomi, както и един джойнт венчър на Tencent, ICBC и Hillhouse Capital, съобщава Reuters.

Така общият брой на лицензите за "виртуални" банки в Хонконг, издадени от началото на годината, става осем. Бурното развитие на онлайн банкирането може да доведе до най-голямата промяна във финансовия сектор в мегаполиса, който до този момент беше доминиран от традиционните играчи, като HSBC, Standard Chartered и някои от водещите китайски банки.

Според информацията на финансовия регулатор в Хонконг новолицензираните онлайн банки вероятно ще започнат да предлагат услугите си в следващите 6 до 9 месеца.

От надзорната инстуция посочват, че ще следят отблизо дейността на виртуалните банки, включително комуникацията им с клиентите и влиянието им върху банковия сектор като цяло.

В Азия мобилните приложения завземат сериозен дял в областта на онлайн търговията, чат услугите и транспорта, а основните играчи на този пазар са големите интернет компании, като Alibaba, Tencent и Grab.

Техните мрежи са свързани все по-тясно с банковата система, но в същото време си поставят за цел да обхванат цялостната комуникация с потребителите.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg