Какво да сложите на трапезата си, за да не остарявате?
Ние сме това, което ядем, е казал Хипократ.
Днес, когато темата за здравословния начин на живот е във фокуса на вниманието на милиони хора, струва си да знаем кои са продуктите с подмладяващо действие.
Включването им в менюто не само ще се отрази положително върху състоянието на кожата на лицето ви, но и ще допринесе за общото ви здравословно състояние.
Авокадо
То е с нисък гликемичен индекс. Препоръчва се за понижаване на холестерола и при възпалителни процеси в организма.
Авокадото съдържа глутатион – той е необходим за процеса на детоксикация на черния дроб. Високото съдържание на мазнини благоприятно повлиява кожата.
Червено месо
Източник на мастноразтворими витамини, а също така на незаменими аминокиселини, които не се синтезират в организма, но са необходими за синтеза на колаген и хормони. Консумирайте месо два пъти седмично – не по-малко от 100-150 грама.
Мазни риби
Те са богати на омега-3 мастни киселини, но също така и на витамини от групата В, кобалт, хром и мед. Рибата в менюто понижава нивото на „лошия“ холестерол в организма, подхранва кожата и тушира възпалителните процеси.
Ленено масло
Балансираният състав на този продукт осигурява ключови нутриенти на организма. Фитоестрогените в лененото масло, например, притежават подмладяващо действие.
Кокосово масло
Източник на полинаситени мастни киселини, които са необходими за синтеза на полови хормони, хормона на стреса и витамин Е. Това масло служи като отлична алтернатива на растителни масла по време на готвене.
Ядки
Сред най-полезните са макадамия, пекан, бразилски орех, шам фъстъци, бадеми, кедрови ядки и орехи. Всички те съдържат много наситени и ненаситени мазнини, както и селен, магнезий и калций.
Кръстоцветни зеленчуци
Броколи, брюкселско зеле и червено зеле, рукола и салата крес. Уникални продукти, съдържащи антиоксиданти.
Ферментирали продукти
Наричат ги още храните-пробиотици.
Мазнини
Основен източник на енергия, топлорегулация и синтез на полови хормони. Освен това подпомагат умствената дейност. 60% от мозъка са мазнини, имайте предвид това.
Плодове
Изключително полезни са ягодата, черницата, малината, черното грозде, зелената ябълка, портокалът и нарът. Сред екзотичните плодове предпочетете мангото.
То стабилизира нивото на глюкозата и благоприятно въздейства върху щитовидната жлеза и нервната система.