„Ориент експрес“ – този прочут влак беше пуснат в движение през 1883 г. от френската Международна компания за спални вагони (CWIL) по маршрута Париж-Истанбул.

Последния си курс разкошният влак осъществи през 1977 г. Скоро след това беше продаден на Националната компания на френските железопътни линии (SNCF).

Влакът доби популярност заради романа на Агата Кристи „Убийство в Ориент експрес“, както и този на Ян Флеминг – „От Русия с любов“.

През 2011 г., съобщава Lonely Planet, SNCF стартира процеса по реставриране на вагоните на експресния влак – три вагона и вагон-ресторанта. В момента те са снабдени с нови кожени седалки, панели от полирано дърво, лампи в стил ар деко и други атрибути на разкоша, характерни за периода 19-20 в.

Реставрираните вагони минават през проверка за съответствие на съвременните изисквания за безопасност и могат да бъдат видени на Източната гара в Париж.

Това ще бъде най-бързият влак в светаЯпония започна тестове на най-бързия влак-стрела в света, който ще достига скорост от 400 километра в час

Конкретна дата за старта на проекта ще бъде оповестена през лятото на 2019 г.