В Япония тайната за по-дълъг, по-щастлив и изпълнен с повече удовлетворение живот може да бъде обобщена с една дума – икигай.

На японски език ики означава “да живея”, а гай означава “причина” — с други думи, вашата причина да живеете. Тази идеология датира от ерата Хейан (794 – 1185 г.), но едва през последното десетилетие тя привлича вниманието на милиони хора по света, пише Кен Моги в CNBC.

Начинът на живот икигай е особено ясно изразен в Окинава - групата острови южно от най-големия японски остров. Това място също така е наречено “Земята на безсмъртните”, защото там продължителността на живота е една от най-дългите в света, а коцентрацията на столетници една от най-високите.

В презентация за TED от 2009 г. на име “Как да доживеете до 100+ години,” журналистът Дан Бътнър разглежда особеностите на начина на живот на на пет места по света, където хората живеят най-дълго. От всичките тези места продължителността на живота е най-висока в Окинава.

“В САЩ ние разделяме живота си на две категории: животът, докато работим и животът, след като се пенсионираме,” казва той. “В Окинава дори няма дума за пенсиониране. Вместо това има просто ‘икигай,’ което на практика означава ‘причината, заради която се будите сутрин.’”

Бътнър дава пример какво е икигай за няколко жители на Окинава: За 101-годишен рибар това е уловът на риба за семейството му три пъти в седмицата; за 102-годишна жена това е да държи в ръцете си своята пра-пра-правнучка (което тя определя като “скок в рая”); за 102-годишен майстор по карате това е преподаването на бойни изкуства.

Преплетени една в друга, тези простички ценности разкриват каква е същността на икигай – усещане за цел, смисъл и мотивация в живота.

Години наред учени се опитват да открият причините за дългия и здравословен живот. Отговорът вероятно е смесица от добри гени, хранене и физически упражнения, но резултатите от проучвания предполагат, че намирането на смисъл в живота също е ключов компонент.

През 2008 г., при проучване на университета Тохоку, авторите анализират данни от над 50 000 участници (на възраст между 40 и 79 г.) и откриват, че тези, които са заявили, че имат икигай в своя живот, са намалили риска от сърдечносъдови заболявания и при тях нивото на смъртност е по-ниско.

Иначе казано, 95% от участниците, които имали икигай, били все още живи седем години след проучването, в сравнение с 83% от тези, които нямали.

Само от това прочуване е невъзможно да се каже дали икигай гарантира дълголетие, но резултатите предполагат, че усещането за цел може да насърчи човек да изгради щастлив и активен живот.

Няма конкретен и точно определен начин за намиране на вашия икигай, но можете да започнете с няколко лесни въпроса: Какво ви прави щастливи? В какво сте добри? Какво (и кой) цените? Какво ви мотивира да ставате сутрин?

Намирането на вашия икигай ще отнеме време. Тайната е човек да научи кои са петте основни стълба на икигай, според Моги.

1. Започнете с малко

Да започнете с малко и да предприемате всяка стъпка с внимание е епосът на този стълб — и важи за всичко, което правите в живота.

2. Освободете сe

Когато се освободите, можете да се откажете от своите натрапчиви идеи и да виждате нещата, които са важни за вас в една по-ясна и положителна светлина.

Практикуването на себеприемането е от съществено значение за този стълб — въпреки всичко, това е една от най-трудните задачи, пред които сме изправени в живота си.

Вие обаче можете да преодолеете това препятствие и да бъдете щастливи със себе си, а това може да е изключително полезно усещане.

Пет начина да живеете до 120 годиниМилиардери в Силициевата долина влагат огромни суми в борбата с остаряването

3. Хармония и устойчивост

Не можете да постигнете целите си, ако постоянно се борите с хората около вас. Култивирането и поддържането на усещане за общност ще ви осигури силна система на подкрепа, която ще ви пренесе през най-трудните моменти в живота.

4. Радостта от малките неща

Намирането на радост в малките неща, като сутрешния въздух, чашата кафе или слънчевия лъч, трябва да е част от това, което ви мотивира да ставате всяка сутрин.

5. Трябва да присъствате тук и сега

Този стълб вероятно има най-дълбок смисъл. Да си тук и сега означава, че трябва да се концентрираш върху настоящето и да практикуваш осъзнатост всеки ден.

Много състезатели по сумо потвърджават, че да бъдеш тук и сега е абсолютно необходимо, за да може човек да се подготви и да проведе своя мач. Те твърдят, че това, че се потапят в настоящето им помага да запазят концентрацията си за оптимално представяне.