Мелиса Мейър е диетолог, който е популярен с практиката си в онлайн пространството. Може да се свържете с нея в Instagram - @honest_nutrition.

Една от последните теми, които разисква, е как да доживеем до 100 години. Може би ще бъдете изненадани, че докато генетиката има своята роля, и начинът на живот, и околната среда също оказват влияние върху дълголетието.

Тогава какво точно трябва да коригираме в живота си, за да си гарантираме по-дълъг земен път? Черпим информация от книгата „Сините зони“.

Става дума за места, които се характеризират с най-висока концентрация на столетници. Те не само живеят до 100 години, но и се радват на завидно качество на живот на тази си възраст.

В случай че се чудите кои са тези „Сини зони“, то те са 5. Това са:

1. Остров Икария в Гърция
2. Окинава в Япония
3. Сардиния в Италия
4. Полуостров Никоя в Коста Рика
5. Лома Линда в Калифорния, обществото на Адвентистите от Седмия ден

Учените са установили 9 конкретни признака, които се отнасят до хората в „Сините зони“.

1. Движение
Хората в тези зони са в постоянно движение. Те не участват в триатлони всеки уикенд, но се движат редовно, изпълнявайки ежедневните си задължения.

2. Цел
Оказва се, че когато имаш причина да се събудиш всяка сутрин, това може да се отрази върху дълголетието ти. Така че… намерете онзи пламък у себе си, който ще отваря очите ви с надежда всеки ден.

3. Ниско ниво на стреса
Малко стрес не е на зле. Когато обаче ежедневието е проникнато от постоянен стрес, това сериозно ощетява менталното и физическото здраве. Правете като хората в Сините зони. Те използват практики, и то ежедневно, които се борят със стреса.

4. Правилото за 80-те процента
То е доста добро. Вместо да ядете, докато не се усетите претъпкани, опитайте се да изядете 80% от количеството, от което имате нужда. Този трик ще ви помогне в преодоляването на навика да преяждате.

5. Меню, базирано на растителна храна
Хората в Сините зони не са по кето диетите, палео диетите или веганството. Те просто предимно консумират растителна храна. Сред продуктите са плодове, зеленчуци, бобови култури, пълнозърнести продукти.

Храни, като месото, млечните изделия и морските деликатеси, не са извън менюто, но са ограничени като количество. Например месо се яде само 5 пъти на месец.

Как да живеете до 100 годиниНе гледайте в шкафа с лекарствата, вижте начина си на живот

6. Умерена консумация на алкохол
Здравей, червено вино! Но не посягайте към цяла бутилка!

Във всички Сини зони учените са установили, че виното е разрешено. Уловката е, че се консумира в компанията на любими хора и по време на хранене. Ключът е да се наслаждавате на виното. Не да го пиете, защото сте стресирани или твърде уморени след края на работната седмица.

7. Въвлеченост в общността
Всяка една от Сините зони демонстрира силна обвързаност със съдбата на общността. Не ти казват, че трябва да посещаваш църква всяка неделя. Всяка една форма на взаимодействие – от групата по шах до клуба по четене, ще свърши работа.

8. Семейството е на първо място
Това означава, че вашите родители, вашият партньор в живота и деца са топ приоритети. Не работата, не къщата или което и да е друго.

9. Значимостта на социалния живот
В Сините зони хората са фокусирани върху изграждането на значими отношения, които подкрепят здравословните навици. В Окинава, например, когато някой се ражда, той става част от група от петима приятели – всички те се посвещават един на друг до края на живота си.