Искате ли да живеете с 10 години по-дълго? За целта ще трябва да промените начина си на живот, а учени от Харвард са стигнали до извода, че това може да се случи в пет конкретни стъпки, пише Marketwatch.

Добрата новина е, че 10 година не са никак малко време. Лошата е, че ще трябва да се сбогувате с "джънк фууд"-а и да прекарвате повече време в движение, отколкото на дивана. Ето кои са петте навика, които могат да ви изведат до мечтаното дълголетие:

1. Яжте здравословни храни

Тази препоръка би трябвало да се подразбира, но всъщност е едно от най-често нарушаваните правила за здравословен живот. Учените от Харвард са стигнали до извода, че лошият хранителен режим е причина за смъртта на един от всеки петима души. Некачествената диета може да предизвика повишено кръвно налягане, диабет и редица други опасни заболявания. Според експертите нещата, които задължително трябва да присъстват на трапезата, са пълнозърнестите храни, плодовете, ядките и семената.

2. Правете упражнения поне по 30 минути дневно

Липсата на упражнения също предизвиква високо кръвно и диабет, а освен това, хората, които не са физически активни, са предразположени към сърдечни проблеми, депресия и дори ракови заболявания. Това показват изследванията на американския медицински институт Johns Hopkins.

3. Поддържайте здравословно тегло

Индексът на телесната маса трява да се поддържа в границите между 18.5 и 24.9 в зависимост от пола и възрастта. Формулата за изчисление на индекса е следната: kg/m2, където kg е теглото в килограми, а m - височината в метри, повдигната на втора степен. Тоест, най-лесният начин да изчислите своя BMI (body mass index) е да разделите теглото си на височината, а след това полученият резултат да разделите отново ва височината. Учените обаче предупреждават, че твърде ниското тегло е точно толкова опасно, колкото и затлъстяването. То може да доведе до проблеми в имуннатта система и костната плътност. Наднорменото тегло от друга страна повишава риска от астма, сърдечни заболявания и проблеми в ставите.

4. Не прекалявайте с алкохола

Оказва се, че честата употреба на алкохолни напитки увеличава значително риска от формиране на злокачествени образувания в човешкото тяло. Здравословната доза е не повече от една чаша вино на ден за жените и две чаши за мъжете.

5. Не пушете

Цигарите убиват един от всеки 10 души, показва статистиката. 11.5% от всички смъртни случаи в световен мащаб са предизвикани от тютюневия дим. По тази причина, ако искате да живеете по-дълго, ще трябва да се разделите с него възможно най-бързо.

снимка: Pixabay

Статистическите данни, цитирани в изследването на специалистите от Харвард, показват че при мъжете и жените, които живеят по-здравословно, вероятността от смърт поради сърдечносъдови проблеми е с 82% по-ниска. Шансът да развият онкологично заболяване пък е с 65% по-малък.

В проучването са анализирани навиците на над 78 000 жени и 44 000 мъже за период от около 30 години. Изследователите за стигнали до извода, че дамите, спазващи и петте съвета за по-здравословен лайфстайл, живеят средно с 14 години по-дълго. Мъжете пък са добавили средно по 12 години.

Първата стъпка към премахването на вредните навици е тяхното осъзнаване, пише още Marketwatch. Така ще знаете кои от тях трябва да оставите в миналото. Привикването към здравословните навици пък става по-лесно, ако към вас се присъединят вашите приятели и близки. Така няма да сте сами в това предизвикателство. Експертите също така изрично подчертават, че никога не е късно за промяна - никой не е твърде наднормен, твърде стар или твърде мързелив, за да започне да живее по-здравословно.

Освен храненето и физическата активност обаче има и други два важни фактори за дълголетието, които често се подценяват - сънят и социалните контакти. Над 40% от американците страдат от самота и недостатъчно общуване, които впоследствие водят до депресия, деменция, тревожност и сърдечносъдови проблеми. Недоспиването пък е една от основните причини за отключването на диабет и затлъстяването.