"Колко време ще живея?" е въпрос, на който малцина искат да знаят отговора, но в някои страни хората вероятно няма да се страхуват да си го задават, защото отговорът ще им хареса.

В днешно време населението по цял свят живее по-дълго заради по-добрия начина на живот, по-развитото здравеопазване и по-високия стандарт на живот. Средната продължителност на живота в почти всяка държава се е увеличила през последните няколко десетилетия.

Колкото по-развита е една страна, толкова по-дълго се очаква да живеят жителите й. Климатът, диетата и изборът на живот са други фактори, които допринасят значително за това колко рождени дни ще празнувате. Тайните за по-дълъг живот също включват здравословни и щастливи социални взаимоотношения, при които възрастните хора се чувстват ценени.

И все пак, кои са страните с най-голяма продължителност на живота?

Административен център на Хонконг - 84,3 години

Хонконг е изненада, предвид замърсяването на въздуха, както и фактът, че тук живеят гъсто населени повече от 7 милиона души. Медицината обаче е развита, а самите жители са много активни. Много хора практикуват бойни изкуства, като например Тай Чи, което помага за дълголетието, хранят се здравословно и пият много чай.

Япония - 83.8 години

Япония е известна със застаряващото си население. Има повече от 58 000 японци, които са на възраст над 100 години, което прави страната водеща в света за хора, които живеят над 80 години. Дълголетието им се дължи преди всичко на здравословна диета, която включва много риба, ориз, тофу, соя, зеленчуци и малки порции. Интересното е, че хората на остров Окинава всъщност остаряват все по-бавно, защото според едно проучване те имат по-високо ниво на полови хормони.

Италия - 83,5 години

Италианците живеят по-дълго поради повишения стандарт на живот, което дава достъп до по-качествена храна. Освен това хората там се движат много, което е един от най-лесните начини да останете във форма и да поддържате добро физическо здраве.

Испания - 83.4 години

Испанците обичат средиземноморската диета, въпреки че си имат и свои изкушения. Хората поддържат силни семейни и социални връзки през целия си живот, а това допринася за по-щастлив и по-дълъг живот. До 2050 г. повече от 36% от населението се очаква да бъде възрастно население, което е най-високият дял на която и да е нация в Европа.

Швейцария - 83,2 години

Швейцарците са сред най-щастливите хора на планетата и се радват на една от най-процъфтяващите икономики в света. Хората са богати, правителството е стабилно, което означава малко или никакъв конфликт, а здравната система се счита за една от най-добрите в света. Швейцария няма много природни ресурси, затова е избрала да инвестира в развитието на таланта на хората. Между здравето, парите, щастието и, разбира се, шоколада, е трудно да бъдем хронично болни.

Исландия - 82,9 години

Всичко е правилно в Исландия. Хората ядат просто - много морски дарове, млечни продукти от крави, хранени с трева, и местно отглеждани продукти без пестициди. Жителите на страната плуват много (имат природни горещи извори почти навсякъде). Хората ги използват за семейно забавление и да се отпуснат. Исландците също правят упражнения, за да победят сезонните афективни разстройства, които засягат много хора през зимата, когато няма слънчева светлина.

Франция - 82.7 години

Хората са физически активни, а климатът помага за това. Зимите не са твърде тежки, което би попречило на мнозина да се придържат към начина си на живот. Известен парадокс е, че французите ядат много сирене, но имат ниски нива на сърдечни заболявания. Изследователите твърдят, че това е свързано с метаболизма им. Сиренето намалява лошия холестерол в сравнение с маслото със същото съдържание на мазнини. Ключов фактор във френската диета са малките порции.

Сингапур - 82.6 години

Сингапур често е бил използван като пример за това как да се изгради процъфтяваща нация. Икономиката на града-държава е силна, а здравната система е много ефективна. Тук ранната профилактика помага за откриване на хронични заболявания, а лекарското наблюдение е на висок ниво. Сингапурците също следват здравословна диета, като ядат храни, богати на хранителни вещества и антиоксиданти - риба, ориз и юфка.

Швеция - 82.6 години

Швеция се нарежда над средното ниво по отношение на качеството на околната среда, образованието и уменията, равновесието между професионалния и личния живот, здравния статус, личното благополучие, работните места и доходите, както и социалните връзки. Тук хората работят без напрежение, а замърсяването на въздуха също е много ниско.

Австралия - 82,5 години

Австралийците се радват на дълголетие, благодарение на нова и подобрена система за здравеопазване и като цяло на висок стандарт на живот. Друга причина е, че жителите са по-добре образовани за това как да останат здрави и да поддържат активен начин на живот.