Водещи инженери от света на автомобилната промишленост активно работят над нови електронни устройства, призвани да обезопасят и опростят карането на кола. Действително ли печелим от всичките хрумвания на производителите на автомобили, разказва avtodream.

Нека ви представим няколко електронни асистента, които всъщност са безполезни.

1/ Контрол на умората но шофьора
Според собствениците на коли тази функция е излишна. В същото време за нея се плаща. Устройството е настроено така, че да разпознава определена честота на преместване на волана при пътуване на далечно разстояние и маниера на движение на волана от шофьора.

При засичане на умора на дисплея започва да мига настойчиво чашка кафе.

Опитният шофьор е в състояние да определи колко е уморен, смятат мнозина.

2/ Следене на пътната маркировка
За да не минава автомобилът без причина в другата лента за движение, инженерите създадоха функция, която да следи този параметър. Тя долавя пулсацията на гумите. В някои случаи обаче системата взима сама решение и връща колата в предишната лента за движение.

10 грешки, които хората правят при покупката на нова колаЗа да не съжалявате после...

3/ Контрол на мъртвите зони
Идеята за контрол на мъртвите зони е добра, стига обаче реализацията й да бъде удачна. Не всички инженери се стараят достатъчно – например стига се до лоша настройка на системата, която определя габаритите на сляпата зона и подаващите светлинни сигнали на страничните огледала.

Оказва се, че големината на мъртвата зона е „разтегната“ до необосновано големи величини. Това води до това, че електрониката се включва задълго преди друг автомобил да навлезе в сляпата зона.