Белгийски монаси възраждат пивоварството след пауза от два века

Монасите от белгийския манастир Гримберген възстановяват една вековна традиция. След 200-годишна пауза в манастира отново ще се произвежда бира, пише Reuters.
Абатството, на чийто герб са изобразени феникс и мотото Ardet nec consumitur ("Изгорен, но не унищожен"), е основано през 1128 г. То е опостушено от френските войски през 1795 г=, а пивоварната също не е пощадена.
Производството на бира в този регион обаче датира още от XIII век, а днес монасите имат намерение да възродят традициите. В момента се изгражда нова пивоварна в манастирския комплекс в град Гримберген, който се намира на север от столицата Брюксел.
Очаква се първите бутилки от новата продукция да излязат на пазара през 2020 г.
"За нас е важно да да се грижим за наследството на нашите прадеди и за традициите в производството на бира, които са ни завещали. Пивоварството и религиозният живот винаги са вървели ръка за ръка", твърди отец Карел Стаутемас, един от 11-те представители на Норбертинския орден, който управлява абатството.
Отец Карел е изкарал специален курс в Скандинавския колеж по пивоварство в Копенхаген и ще бъде един от шестимата служители на новата фабрика. Главен технолог на проекта пък е експертът на Carlsberg Марк-Антоан Сохон.
По думите му новата пивоварна ще произвежда по 10 000 хектолитра годишно, а целта ѝ е да се съсредоточи върху лимитираните версии на бирите, които вече се произвеждат под марката Grimbergen.
"Ще продължим да използваме същата бирена мая, която ще запази свежестта и плодовия аромат на нашите питиета, но ще залагаме и на иновации в производството, като отлежаване в бъчви и добавяне на хмел в продуктите", обяснява Сохон.
Абатство Гримберген прrсъства в бирената индустрия от 50-те години на миналия век, когато местната пивоварна Maes се обръща с молба към монасите да използва тяхната марка и емблемата с феникса върху своите продукти. Днес под марката Grimbergen се произвеждат над 1.5 милиона хектолитро годишно.
Alken-Maes, която е дъщерна компания на Heineken, произвежда и продава на белгийския пазар, а Carlsberg я произвежда във Франция и изнася за други пазари. Манастирът получава средства от правата върху търговската марка.
Новият проект е финансиран от Carlsberg, като целта е да се използват максимално количество местни суровини в производството. Монасите дори отглеждат хмел в двора на манастира. Предвижда се и изграждането на специален информационен и дегустационен център за посетители.
Монасите ще използват постъпленията от продажбите на бирата за поддръжката на абатството и за различни благотворителни каузи.