Колко студена трябва да е бирата?
Вероятно сте чували стотици различни мнения и теории по въпроса колко студена трябва да се сервира бирата. Дали светлото пиво трябва да е ледено студено или може да се пие и на стайна температура?
Дали тъмният ирландски стаут губи вкусовите си качества над 10 градуса по Целзий? Специалистите и учените най-накрая обединиха усилия и дадоха експертен отговор на тези въпроси, пише The Wall Street Journal.
Повечето ценители на "кехлибарената напитка" смятат, че всеки вид бира има различна оптимална температура за сервиране.
"Обикновеното светло пиво, предпочитано в САЩ и на повечето места по света (известно и като lager), традиционно се поднася възможно най-студено, малко над точката на замръзване. По-богатите на вкус британски и ирландски бири пък се наливат малко по-топли, тъй като в противен случай губят голяма част от качествата си", казва пивоварът Сара Роарти, която е и първата жена, работеща като бирен сомелиер в Ирландия.
Всички бири се произвеждат от четири основни съставки - хмел, малцов ечемик, мая и вода. Маята "изяжда" захарта от ечемика, в резултат на което се произвежда алкохолното съдържание. Страничният ефект от този процес е газировката, или т. нар. "мехурчета", които се появяват по време на ферментацията.
"Някои от по-масовите производители на бира използват царевичен сироп или ориз вместо ечемик, поради което вкусът им не е толкова комплексен, колкото на автентичните ечемичени напитки. Тяхната основна функция е да утоляват жаждата и по тази причина се сервират възможно най-студени", обяснява още Роарти.
Според експертите бирата трябва да се съхранява при температура не по-висока от тази в хладилника - около 4-5 градуса по Целзий.
Колкото до температурата на сервиране, при американските обикновени "лагерни" бири тя не бива да надвишава диапазона от 4 до 6 градуса по Целзий. Същото важи и за пшеничните "вайс" бири, тъй като само при подходяща температура може да се усети специфичният им плодов привкус.
Индийският пейл ейл пък е известен със своя леко горчив оттенък, който идва от по-голямото съдържание на хмел. Оптималната температура за него се движи около 10 градуса по Целзий. Същото важи за кехлибарения ейл и неговия сладникаво опушен послевкус.
Тъмните "стаутове", които са характерни с аромата на шоколад или кафе, се пият най-добре на около 13 градуса. Т. нар. "имперски стаут", който е сред любимите питиета на руската императрица Екатерина II Велика, е изключително комплексен и се сервира още по-топъл - около 15-16 градуса по Целзий.
При по-ниска температура неговите богати вкусови качества и аромати не могат да се усетят напълно, казва още Сара Роарти.
Преди изобратяването на хладилника бирата се е съхранявала в бурета на стайна температура. В някои британски кръчми тази практика се спазва до ден-днешен, а т. нар. "кегове" стоят непосредствено зад бара, разказва проф. Чарли Бамфорд от Калифорнийския университет.
"В крайна сметка, всичко е въпрос на лични предпочитания. Някои от тези бири са много приятни за пиене, дори и при температура от 20 градуса по Целзий. Някои заведения дори добавят различни подправки към тях и ги сервират като топли напитки през зимата", казва още проф. Бамфорд.