Новата кола изглежда добре и мирише хубаво, но не си струва да я купувате, казва милионер, който е спечелил парите си сам.

Дейвид Бах днес е предприемач, автор и основател на редица компании. Според него обаче, за нищо друго в живота ни няма да загубим повече пари, отколкото при придобиването на нова кола.

„Покупката на нова кола е най-лошото финансово решение, което може да вземете“, казва той пред CNBC.

Автомобилът започва да се обезценява, веднага след като го закупите, продължава Бах. В първата година ще загубите между 20 и 30% от първоначалната ѝ стойност, а на петата година цената ѝ вече ще е с 60% по-ниска.

„За да влошат нещата, хората често взимат пари назаем, за да си купят кола. Защо трябва да вземете пари назаем, за да купите нещо, което много скоро ще се обезцени с 30%?", пита той.

Не мислете за малките месечни вноски. Помислете за годишните ви разходи по колата, или пък за цялата сума, която ще дадете, за да я придобиете.

Ако давате по 500 лв. на месец за лизинг на колата, това прави по 6000 лв. на година. Тук обаче не са включени разходите за застраховки, гориво и обслужването ѝ. А тези средства по всяка вероятност представляват няколко месечни дохода на семейството ви.

Ето защо е добре да се запитате дали наистина се нуждаете от нова кола. Или пък ще е по-добре да си купите по-евтина кола, която е на 5 или повече години.

С този съвет Бах се нарежда сред други експерти в областта на личните финанси, които казват, че покупката на нова кола е грешка. Кевин О'Лиъри обича да казва, че мрази колите.

Звездата от предаването по ABC “Shark Tank” казва, че използва телефона си, за да ползва услугите на компании като Uber и Lyft, които да го откарат до желаното място. "Чувствам се прекрасно", допълва той.

Финансов експерт: Никога не купувайте кола на лизинг Ако си търсите нова кола, не се и замисляйте да си купувате автомобил на лизинг, казва Сузи Орман

Сузи Орман пък е на мнение, че един от начините, за да постигнем финансова стабилност е да купуваме кола, която отговаря на нуждите ни и е за сравнително малко пари.

„Да плащате по-малко за колата, ще ви помогне да я изплатите по-бързо“, допълва тя.