Най-голямата социална мрежа Facebook разработва собствена дигитална валута, а новината предизвиква истинска еуфория сред крипто-ентусиастите, пише The Economist.

Въпросът е дали високите очаквания за новата парична единица, която засега е известна като FB Coin, GlobalCoin или Libra, ще бъдат оправдани. Според изданието отговорът е по-скоро "не", тъй като блокчейн валутата вероятно ще прилича повече на Bitcoin 0.5 отколкото на 2.0.

Засега компанията отказва да коментира официално спекулациите около този конкретен проект, но сигналите, че работи в тази посока, са много. Миналата година един от най-авторитетните мениджъри във Facebook Дейвид Маркус бе назначен за ръководител на екип, който да изследва "начините за използване на силата на блокчейн технологията".

През април основателят на FB Марк Зукърбърг заяви в годишния си доклад пред разработчиците на приложения за социалната мрежа, че в близко бъдеще ще е точно толкова лесно да изпратиш пари на някого, колкото снимка или съобщение. Много анализатори изтъркуваха това като директна покана към потенциалните партньори, включително издателите на кредитни карти и онлайн магазините.

В началото на май Facebook основа нова компания за финансови технологии в Швейцария, която ще се фокусира върху блокчейн технологията и разплащанията, като освен това ще се занимава и с анализ на данни и инвестиции. Компанията Libra Networks, в която Facebook Global Holdings е заинтересована страна, е регистрирана в Женева. Предмет на дейност е предоставянето, както на финансови и технологични услуги, така и разработката на хардуер и софтуер, разкриват данните от швейцарския търговския регистър.

Социалната мрежа Facebook, която има над 2 млрд. потребители по света, засега не коментира Libra Networks,която ще се фокусира върху „инвестиране, разплащания, финанси, мениджмънт на идентичността, анализи, големи масиви данни, блокчейн и други технологии”.

В Съединените щати Facebook Messenger вече позволява изпращането на средства между потребители, но само между акаунти, които са свързани със съществуваща картова сметка в банка и единствено в конвенционални валути. Очаква се обаче новата парична единица на Facebook да е базирана върху блокчейн технологията и да представлява отделна криптовалута.

Компанията на Зукърбърг има много причини да направи подобна стъпка. Тя трябва да поддържа темпото на останалите играчи в сектора, като WeChat в Китай, които вече имат собствени системи за разплащане. Дигиталната валута би била много полезна на развиващите се пазари, където голяма част от хората не ползват банкови услуги, а в същото време разчитат на значителни входящи трансфери от своите близки, които работят зад граница. Според слуховете, цитирани от The Economist, една от първите държави, в които се очаква пускането на новата криптовалута на FB, може би ще е Индия.

Ако дигиталните пари се използват и за онлайн търговия, освен за директни парични трансакции, компанията може да вземе част от таксите, които в момента отиват при картоиздателите и да генерира повече приходи от реклама, тъй като покупката на предлаганите продукти ще става по-бързо и по-лесно. Социалната мрежа може да започне да предлага и съвсем нови услуги, като например изпращането на доброволни дарения към разработчиците от страна на потребителите на съдържание.

Данните, които компанията получава за плащанията, ще компенсират загубите от т. нар. "завръщане към личното пространство". То включва серия от мерки за защита на личните данни на потребителите, включително и възможност за комуникация в криптирани канали.

Но въпреки шумът, който се вдига в криптосредите, новата валута на FB едва ли ще прилича на Bitcoin, която е децентрализирана система без вертикална йерархия, твърди финтех анализаторът Лекс Соколин. По думите му компанията на Зукърбърг със сигурност ще иска да контролира събирането на данните и администрацията и ще иска да избегне възможността от различни спекулативни "атаки" от хеджфондовете и останалите големи играчи на финансовите пазари.

Как един от най-богатите хора в света изгуби $130 млн от биткойнМасайоши Сон пренебрегна съветите на Бъфет, както за инвестирането като цяло, така и за криптовалутите

Според експерта FB Coin ще е далеч по-стабилна парична единица и най-вероятно ще е обвързана с някоя от конвенционалните валути като щатския долар. По този начин компанията ще се опита да избегне волатилността, присъща на много от криптовалутите на пазара. В това число и на Bitcoin, който е на път отново да достигне ниво то 9000 долара за брой, след като падна до под 3000 долара през 2018 година.

Финансовите регулатори също ще изискват сериозни гаранции за избягване на всякаква възможност за пране на пари или други криминални дейности, а една от възможностите е да бъде въведен таван върху директните трансфери през онлайн приложението.

Бен Томпсън от технолотичното издание Stratechery обаче е на мнение, че въпреки всички неизвестни, Facebook има големи шансове за успех в едно подобно начинание. Услугите на компанията се ползват от 2.4 милиарда души всеки месец. Социалната мрежа може да примами търговците с оферти за отстъпки, ако използват криптовалутата за покупка на реклама. FB може да предизвика истинска революция, ако предложи на своите потребители парична компенсация във FB Coin в замяна на техните данни.

Но със сигурност компанията няма да е "монополист" на този пазар. Подобни криптовалути вече съществуват. Платформите за съобщения като Signal и Telegram планират разработката на свои собствени дигитални пари. Освен това в развитите държави банковите карти се използват повсеместно, включително и в онлайн разплащанията.

Не на последно място, изключелно важно е дали новата валута на Facebook ще бъде приета добре от потребителите. Вероятно много хора биха си задали въпроса дали на компанията, която вече направи няколко "гафа" с изтичане на лични данни, може да се има доверие да стопанисва платформа за работа с пари?