Британските електроцентрали не са използвали въглища за производство на енергия в продължение на две седмици. Това е най-дългият период без твърдо гориво в историята на страната от края на XIX век насам, пише BBC.

За последно въглища са били използвани в производството на енергия на 17 май тази година, съобщава британският Електроенергиен системен оператор, който отговаря за управлението на електрическата мрежа на Острова.

Този месец е подобрен и рекордът за най-голям дял на соларните генератори в енергийния микс, казва още изпълнителният директор на регулатора Финтън Слай. На 14 май Обединеното кралство е генерирало една четвърт от произведената електроенергия от слънчеви панели.

По думите му тенденцията на намаляване на дела на въглищата за сметка на възобновяемите енергийни източници е устойчива и ще се превърне в "новото нормално".

Британското правителство има намерение до 2025 година да извади от експлоатация всички въглищни централи с цел да намали въглеродните емисии. Финтън Слай обаче е на мнение, че дотогава трябва да се свърши още много работа.

Предишният рекорд за най-дълъг период без въглища в британските централи приключи на 9 май. Тогава те успяха да издържат една седмица без да използват твърди изкопаеми горива.

"Колкото повече възобновяеми енергийни източници се включват в системата, толкова по-бърз ще е напредъкът, който отбелязваме. 2018 година беше "най-зелената" в историята, но 2019 година има реален шанс да подобри този рекорд", казва Финтън Слай.

Ролята на въглищата постепенно се "изземва" от слънчевите, вятърните, атомните и газовите електроцентрали, пише още BBC.

Първият централизиран електрогенератор с въглищно гориво започва работа през далечната 1882 година в Лондон, припомня изданието.