Когато разкриват възрастта си на чужденци, южнокорейците обикновено посочват две различни цифри.

Тяхната „международна възраст“, или годините, откакто са родени, и тяхната „корейска възраст“, която може да бъде с една или дори две години по-висока, предава CNN.

В Южна Корея бебетата се считат за едногодишни в деня на тяхното раждане.

Например, ако някой е роден през януари 1990 г., той се счита за 30-годишен, а не за 29-годишен.

За тези, родени по-късно през годината, разликата може да бъде дори по-голяма.

Бебе, родено на 31 декември, става автоматично на 2-годишна възраст на 1 януари.

Всичко това може да предизвика голямо объркване, поради което депутатът Хуанг Ю-Хонг се опитва да въведе промени.

Южна Корея е единствената държава в Източна Азия, която продължава да изпозва традиционната система, казва той по време на представяне на своя законопроект пред парламента по-рано през тази година. Хуанг иска системата да се приравни с международната норма.

Традицията

Корейската система за определяне на възрастта е с китайски корени. Китайският език и система за писане преди да се използвали и в Корея, което е оказало влияние върху облика на страната в наши дни.

На китайски възрастта се изписва според ординална система, започвайки с едно. Същото се случва и в Корея. Според китайската система, когато бебето се роди, се води, че то е „в първата си година“, а когато мине 31 декември, то вече преминава „във втората си година“.

При буквален превод на чужд език това създава объркване, тъй като се тълкува, че детето е на едногодишна възраст.

Докато в Китай тази система е отпаднала от употреба, хората продължават да посочват хем номиналната си възраст, хем реалната си такава.

В Япония, където преди възрастта на хората се е измервала на база годините спрямо новогодишния ден, старата система е изоставена през 20 век, като страната преминава към международната норма.

Предимствата на хората, родени през декемвриРодените през последния месец от годината е по-вероятно да живеят по-дълго

Законите в Южна Корея също могат да объркат хората, тъй като те използват корйеската си възраст всеки ден, но законната възраст е базирана на медународните норми.

"Разликата в методите за изчисляване на възрастта, използвани в юридическия и всекидневния живот, има различни неблагоприятни последици, като например: високи административни разходи, създаване на объркване в обмена на информация поради различията с други държави и конфликт поради насърчаването на йерархична култура въз основа на възрастта и избягване на определени месеци за раждане", посочва Хуанг в мотивите към законопроекта си.

Ако този закон бъде приет, то международната норма за определяне на възрастта ще залегне в официалните документи и правила на страната.