Голяма част от хората у нас живеят от заплата до заплата. Не разполагат със спестявания, фонд за спешни случай, като заболяване, безработица и други, или пък ползват бързи кредити и кредитни карти, за да завършат месеца.

Да, от една страна ги разбираме, тъй като доходите у нас са най-ниските в ЕС, но това може да се промени, естествено, при желание от тяхна страна.

Ето и някои от най-честите финансови грешки, които правим в последните години.

1. Кредит тук, кредит там

Кредит до заплата или пък за почивка, а защо не и за коледно пазаруване. Това са заеми, които неусетно започват да ни тежат с течение на седмиците и месеците, в които ги изплащаме.

Ето защо първо трябва да правите по-добре планове за разходите си, но отделно от това и да се информирате по-добре за лихвите по кредитите, които ползвате.

Добра идея ли е ваканцията на кредит?В един идеален свят всеки би разполагал с достатъчно средства, за да пътува където си пожелае. За съжаление реалността е малко по-различна и за много хора парите назаем са единствената възможност за пътешествие до мечтаната дестинация.

2. Импулсивно пазаруване

Колко пъти сте купували нещо, за което само след няколко часа вече съжалявате? Да, всеки го е правил, нека си признаем.

Експертите съветват да не се поддаваме на подобни покупки, а ако все още обмисляте подобен ход, постарайте се да изчакате 2-3 дни и ако все още смятате, че не можете без тази придобивка и още по-важно – можете да си я позволите, тогава действайте.

3. Хранене навън/Излизане

Пица, бургер, вечеря с приятели, а защо не и бар или дискотека. Да, човек трябва да се забавлява и да има социален живот, но имайте предвид, че разликата между финансовата ви стабилност и фалита ви са само няколко лева дневно повече.

4. Да си купиш по-голямо жилище, отколкото всъщност ти трябва

Данни на НСИ за първото тримесечие на 2019 г. сочат, че средната площ на въведените нови жилища в експлоатация вече е 85 кв. м спрямо 76 кв. м за преди 10 г. Да, тук със сигурност оказва влияние и частта от общите площи, която заплащаме и която в последните години се увеличава спрямо общата площ на жилището ни.

Въпреки това, масово явление днес е млади семейства да купуват имоти с 2 или 3 спални, които не се ползват ежедневно, а това утежнява бюджета им.

5. Да си купиш нова кола

Най-лошото финансово решение, което можем да вземемНовата кола изглежда добре и мирише хубаво, но не си струва да я купувате

Това е една от покупките, които най-бързо се обезценяват. Експертите в сферата на личните финанси казват, че това е най-голямата грешка, която можем да допуснем.

Защо да не помислите за кола, която е на 5-6 или повече години? По този начин ще имате по-ниски разходи около колата си, а тя ще ви върши същата работа, каквато и новата.

6. Да не се възползваш от възможностите, които предлагат банките днес

Голяма част от банките днес предлагат на клиентите си оферти по ипотечни и потребителски заеми, които са на рекордно ниски лихвени стойности. При положение че вашият кредит е изтеглен преди 2-3 или повече години, добре е да помислите за неговото рефинансиране или обединение.

Това ще ви спести пари, с които ще можете да разполагате спокойно или пък да спестите.

Кога е изгодно да рефинансираме ипотеката си?Лихвите по кредитите в Европа все още са близо до историческото си дъно

7. Не инвестирате

Да, това също е основна грешка, която хората правят с парите си. Оправданията са „не разбирам от тези неща“ до „само богатите инвестират“. А всъщност е доста лесно, ако преди това се подготвите по 1-2 часа дневно, четейки за видовете инвестиции или пък директно поверите парите си на професионалист.

Един съвет – попитайте за комисионите, които ще трябва да платите – за вход, изход и годишна такса за управление, тъй като често те са доста високи.

8. Без финансов план

В случай че днес безцелното скролване в социалните мрежи е по-важно за вас от финансите ви, то едва ли ви очаква светло финансово бъдеще. Помислите за финансови курсове, онлайн уроци, безплатни обучения или дори някоя от множеството книги, които са на пазара днес.

Неслучайно един от най-добрите инвеститори в света Уорън Бъфет чете по около 500 страници дневно. Може би ще кажете, че е късмет, но той притежава близо 90 млрд. долара.

9. Не пестите

Оправданията също могат да бъдат много на брой – не пестя, защото не печеля достатъчно пари или пък не мога да се лиша от социален живот. Да, може би, но това е вашият избор и живот. Така че радостите днес могат да се окажат грешки в бъдеще.

Каква част от доходите трябва да пестим?А вие какъв процент от приходите си пестите?

10. Не говорите с децата си за пари

Финансовото образование на вашите деца трябва да започне рано. Колко рано? Ами вече сте закъснели... Ето няколко урока, с които можете да започнете:

Финансови уроци за нашите децаКога трябва да започнем да говорим с децата на тема пари? Колко по-рано, толкова по-добре