Служителите от ОББ, ДЗИ, ОББ Интерлийз и дъщерните дружества на ОББ се включват в мащабна кампания, която насърчава дейности за опазването на околната среда и намаляването на негативните въздействия върху климата.

Освен в България, кампанията се реализира и в Белгия, Чехия, Словакия, Унгария и Ирландия.

Всеки служител, който вземе участие в екологичните дейности, „печели“ дърво за залесяване в своята страна. Крайната цел е да бъдат посадени общо 42 000 дървета във всички страни, колкото са всички служители на групата.

Дейностите за опазване на околната среда се фокусират върху три теми, тясно свързани с политиката за устойчивост на КВС – рециклиране на отпадъци, намаляване на въглеродния отпечатък и допринасяне за кръговата икономика.

Стационарна рециклираща станция работи в централата на ОББ и ДЗИ – ОББ Милениум център, а мобилен рециклиращ ван пътува из страната, за да улесни събирането на отпадъци и излезли от употреба мобилни устройства в клонове на банката и застрахователното дружество.

След първите си посещения в Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора, само една седмица след старта на кампанията, пътуващият рециклатор събра над 1 тон хартия, пластмаса и стъкло.

На 22 юни служителите на дружествата от белгийската KBC Груп ще запретнат ръкави и ще почистят заедно 120 дка на брега на язовир Искър и прилежащата територия около него.

До края на юни ванът ще посети още 10 града, сред които са Велико Търново, Плевен, Варна, Русе, Видин, Хасково, Ямбол, Сливен, концертите на БГ Радио и фестивала Francofolies в Благоевград, Радио парк фест в Южния парк в София и ще завърши при плажната ивица в Бургас, която ще бъде почистена от служителите на КВС Груп на 28 юни.

Другите две линии на предизвикателството пред служителите насърчават ходенето до работа пеш, с велосипед или чрез споделено пътуване, за да се ограничи отделянето на вредни емисии в атмосферата, както и подкрепата за кръговата икономика чрез предаване на стари мобилни и електронни устройства с цел удължаване на жизнения им цикъл.

С тези насоки служителите на КВС Груп вече са създали други повече от 20 събития, които включват призиви за дни без отпечатване на хартия, дни без използване на пластмасови чаши, замяна на автомобилите с метро или споделено пътуване с автомобили, дни на вегетариански хранения и пр.

Опазването на околната среда и намаляването на негативните последици върху климата е 5-ото подред предизвикателство, което служителите на КВС Груп поемат. В поредицата от вътрешни инициативи, споделени между шестте държави, до момента служителите дариха 500 000 евро, като събираха километри чрез спортни инициативи и записаха името на групата в най-желаната книга в света – тази на рекордите на Гинес, подобрявайки рекорда за най-много служители, решили едновременно онлайн тест.

„Предизвикателствата, които досега преминахме успешно заедно, са пример за силата на отборния ни дух. Предизвикателствата пред природата, обаче, са още по-големи и ние, мениджмънтът на KBC Груп, и всички служители, осъзнаваме това. Доказателство за този ангажимент е и големият брой служители, които предложиха именно зелени идеи да бъдат част от петото предизвикателство. Убеден съм, че отново ще се справим успешно, тъй като залогът този път е още по-висок – природата на България“, сподели Петър Андронов, кънтри мениджър на KBC Груп за България и главен изпълнителен директор на ОББ.

Мотото на петото предизвикателство, пред което служителите на цялата група се изправят, е „Екип Синьо преминава на зелено“, а амбицията на служителите на КВС Груп в България в частност е наесен да се похвалят със залесяването на над 4000 дръвчета в страната.