Милиардерът и колекционер на произведения на изкуството Патрик Драхи ще бъде новият собственик на аукционната къща с 275-годишна история Sotheby’s.

Sotheby’s обявиха споразумението за придобиване в понеделник, посочвайки, че сделката с Драхи възлиза на 3.7 млрд. долара, включително дълг, предава CNN.

В резултат на трансакцията, най-старата и голяма аукционна къща в света ще престане да бъде публична компания, след три десетилетия присъствие на борсата в Ню Йорк.

Сделката оценява Sotheby’s на 57 долара на акция, което представлява премия от 61% спрямо цената, на която затвориха книжата на компанията в петък миналата седмица.

В резултат на новината, акциите на аукционната къща поскъпнаха рязко с 58%.

След приключване на сделката Sotheby’s ще бъде собственост на компанията на Драхи BidFair USA. Купувачът Драхи, предприемач и колекционер, притежава състояние от над 9 млрд. долара, по данни на Forbes.

“Sotheby’s е един от най-елегантните и желани брандове в света”, казва Драхи в изявление, добавяйки, че е дългогодишен клиент на почитател на компанията.

Аукционната къща е основана в Лондон през 1744 г., като в наши дни разполага с 80 офиса по света, а централата ѝ е в Ню Йорк.

Драхи посочва, че няма намерение да променя бизнес модела на компанията. Милиардерът е основател и мажоритарен акционер в Altice USA - базиран в Ню Йорк кабелен оператор, който наскоро придоби стартъпа за стрийминг на новини Cheddar за 200 млн. долара.

От Sotheby’s посочват, че слизането от борсата ще даде гъвкавост на настоящата ѝ програма за реструктуриране, която ще бъде в полза на дългосрочния успех.

„Сега е точният момент за Sotheby’s да се завърне към частната собственост, на пътя на растежа и успеха”, коментира председателят на борда на директорите на аукционната къща Доменико де Соле.

Конкурентите на Sotheby’s, в лицето на аукционната къща Christie’s, бяха свалени от борсата през 1998 г., когато бяха придобити от френския милиардер Франсоа Пино.

Така и двете британски аукционни къщи, които доминират пазара през последните десетилетия, вече са собственост на французи.

През последните години Sotheby’s бе под напрежение да подобри представянето си, като най-гласовит в това беше милиардерът Даниел Льоб. Компанията на Льоб Third Point притежава 14.3% от Sotheby’s към 10 май тази година, което го прави вторият най-голям акционер в дружеството.

Японски милиардер продава свои вещи на търг, нямал париЯпонският моден магнат Юсаку Маезава планира аукцион, на който ще предложи произведения на изкуството на стойност милиони долари, тъй като нямал пари

Аукционната къща организира търгове за ценни произведения на изкуството, като картини, скулптури и прочее.

Сделката по продажбата на компанията трябва да бъде одобрена от акционерите. Очаква се трансакцията да приключи през четвъртото тримесечие на тази година.

За сделката Драхи посочва, че е осигурил финансиране от френската банка BNP Paribas.

Милиардерът планира да продаде до 400 млн. долара от своя дял в Altice USA до края на годината. Драхи притежава около 38% от щатската компания.

Той няма планове да продава дялове в Altice Europe - медийния и телеком гигант, чиито акции се търгуват на борсата в Амстердам.