Ако едно куче има очи, които изглежда ви казват нещо или изискват вашето внимание, това е начинът, по който еволюцията манипулира вашите чувства.

Учени са открили, че кучетата са развили мускули около очите си, които им позволяват да правят изражения, които се харесват особено много на хората.

Малък лицев мускул позволява на кучешките очи да наподобяват изражение "като на малко дете", което пък предизвиква "грижовна реакция".

Според проучването тези "очи на кученце" са помогнали на опитомените кучета да се сближат с хората.

Предишни проучвания показваха как подобни кучешки изражения могат да се харесват на хората, но това проучване на Великобритания и САЩ показва, че съществува анатомична промяна около очите на кучетата, която прави това възможно.

Тази промяна позволява на кучетата да правят нещо, което учените наричат "изразителни вежди" и да "създават илюзията на комуникация, наподобяваща тази с хората ".

Тази малка зелена топка е най-модерният домашен любимецОпределят я като домашен любимец, но такова ли е?

"Коато кучетата правят това движение, то изгледа предизвиква у хората силно желание да се грижат за тях," според проучването, един от чийто съавтори е доктор Джулина Камински от Университета в Портсмут.

Движението на мускулите прави така, че очите на кучетата да „изглеждат по-големи, по-детски и също така наподобява движението на очите на хората, когато са тъжни ".

Откритията на британските и американските учени показват, че тази лицева промяна се е развивала в продължение на хилядите години, в които кучатата са живели с хората, пише BBC.

Предишни проучвания сочеха, че кучетата са по-склонни да използват изражението "очи на кученце", когато човек гледа към тях, предполагайки, че това е целенасочено поведение.