Захарта безусловно е сред проблемните теми за съвременното общество. Прекомерната й употреба се свързва с редица хронични болести.

През 2015 г. Световната здравна организация даде нови препоръки за дневния прием на захар. За възрастни хора той гласи по-малко от 10% от техния „общ енергиен прием“.

Ако се опитвате да намалите консумацията на захар, не бива да мислите, че задачата е изключително трудна. Струва си да опитате, а ние ще ви дадем няколко съвета.

1. Гответе сами
Не купувайте сосове от магазина. Правете ги у дома. Така ще знаете какво количество захар слагате в тях. По същия начин всяка една рецепта ще бъде под вашия контрол.

2. Слагайте по-малко захар в чая или кафето
Пълният отказ от захарта е трудна стъпка. По-скоро ще ви върне в изходна позиция и ще консумирате неумерено сладкото изкушение. Вместо това опитайте леко да намалите количеството, което обичайно потребявате.

3. Пропуснете нискомаслените храни
Заглеждате се по тези продукти в магазина? Те не са по-добрият избор. Някои нискомаслени продукти изобилстват от захар.

4. Научете се да четете етикетите
Много важно е да се научите да го правите. Четете и се информирайте колко захар има във всеки един продукт, който смятате да сложите на масата.

Три причини да минете на черен шоколад Дали да не обявим тази суперхрана за любимата ни през 2019 г.?

5. Пропуснете десерта или поне го заменете с нещо друго
Ако не можете без сладко, но искате да намалите приема на захар, потърсете здравословни алтернативи. Вместо стандартно парче торта, заложете на богат на какао шоколад или пък плод.

6. Направете промяна в закуската
Зърнените храни и подсладените млека са източници на много захар. Откажете се от тях. Или поне ги редувайте с алтернатива, като яйцата. Те са богати на протеини и ви карат да се чувствате сити по-дълго време.

Може ли чесънът да ви помогне да отслабнете?Много ползи в една малка глава от него

7. Заменете газираната вода/сока с вода
Понякога не се улавяме как изпиваме по няколко чаши сок. Най-здравословният избор си остава водата. Не я забравяйте, когато сте жадни. Започнете с нея.