Малкото градче Лейк сити в американския щат Флорида се съгласи да плати откуп на хакери, които проникнали в компютърните системи на общината, съобщава The Wall Street Journal.

Киберпрестъпниците използвали зловреден софтуер от типа ransomware, с който блокирали достъпа до компютърните системи на градската управа. Общинският съвет провел спешно заседание, на което било взето решение да се изплати откуп в биткойни на стойност 462 000 долара.

Това е вторият подобен случай в рамките на по-малко от две седмици. Общината в Ривиера бийч, Флорида, преди седмици плати 600 000 долара на хакери, използвали подобен метод за изнудване.

Според експертите хакерите все по-често атакуват дигиталната инфраструктура в по-малките градове, тъй като обикновено тя е по-слабо защитена. А размерът на исканите от тях подкупи се увеличава.

Сумата, платена от гражданите на Ривиера бийч, например, е 12 пъти по-голяма от откупа, поискан миналата година при кибератака срещу системите на Атланта. С тази разлика, че общината в Атланта отказа да я плати.

"Преди няколко години хакерите искаха по няколко хиляди долара, за да "оправят нещата", а сега сумите вече са шестцифрени", казва експертът по киберсигурност Лари Понемон, цитиран от WSJ.

Според него подобни ransomware атаки се случват ежедневно, като за повечето от тях дори не се съобщава. В много от случаите жертвите предпочитат да се разплатят с хакерите, за да могат възможно най-бързо да възстановят работата на компютърните си системи.

Обект на атаки са както компании, така и физически лица, а напоследък все по-често и общините.

ФБР съветва потърпевшите да не се поддават на натиска и да не плащат откупи на киберпрестъпниците, защото това насърчава извършването и на други подобни атаки. Освен това хакерите са склонни да атакуват една и съща система по няколко пъти, ако установят, че собствениците ѝ са "платежоспособни".

Другият сериозен проблем е, че много от киберпрестъпленията остават ненаказани, тъй като проследяването на извършителите е изключително трудно.