Ким Кардашиян Уест спечели дело за 2.7 млн. долара срещу британски моден бранд, обвинен от нея, че използва нейния популярен образ, за да печели пари.

Кардашиян спечели дело, гледано от съда в Калифорния, срещу марката Missguided, предава Business Insider. Според риалити звездата онлайн порталът за дрехи използва дизайнерски одежди, досущ като нейните.

Съдът в Калифорния нареди на Missguided - модна компания, базирана в Манчестър, Великобритания, да плати за нанесените щети на Кардашиян, след като не успя да отговори на обвиненията на звездата, предава BBC.

Съдията по делото отсъди, че британската марка трябва да плати 2.7 млн. долара, както и разноските по делото в размер на 59 хил. долара.

Решението засяга щатското дружество на Missguided, пояснява изданието The Fashion Law.

Според съда британската компания няма право да използва търговските марки на Кардашиян „във връзка с продажба, маркетинг или дистрибуция на своите продукти”.

В съдебния иск на звездата е посочено, че Missguided, както и други вериги за „бърза мода”, са станали прословути с това, че използват дрехи, носени от знаменитости като Кардашиян.

„Missguided не само пресъздава външния вид на тези знаменитости от червения килим от папарашки снимки и от публикации в социалните медии. Missguided системно използва името и изображенията на Кардашиян и други знаменитости, за да рекламира и събужда интерес към своите уебсайт и дрехи”, сочи искът на звездата.

Канадските сестри Кардашиян, или как да си хванете милиардерДжиоти и Киран Матару разказват за тъмната страна на луксозния живот и за научените уроци

Делото беше заведено през февруари, когато Кардашиян публикува в Instagram снимка на себе си, облечена в златиска рокля. Изображението беше придружено с текст, призоваващ брандовете за „бърза мода” поне да изчакат да облече тази рокля в реалния живот, преди да използват визията.

Скоро след това Missguided публикува снимка на модел, носещ сходна рокля, придружена с текст: „Дяволът работи здраво, но Missguided работи още по-здраво”.

Британската марка тагна Кардашиян в публикацията си. По-късно снимката беше изтрита.