Ford ще пусне на пазара по-бърза и мощна версия на своята суперкола Fotd GT за сумата от 1.2 млн. долара.

От нея ще бъдат произведени едва 45 броя, като автомобилите няма да могат да се карат законно по обществените пътища, съобщават от производителя, предава CNN.

Ford GT Mk II разполага с мощност от 700 конски сили и е създаден само за състезателни цели. Въпреки това, моделът не е проектиран така, че да отговаря на критериите на някое от комерсиалните състезания с автомобили по света, предава CNN.

Инженерите са имали свободата да изстискат максимума от колата в опит за достигане на пълния ѝ потенциал, посочват от Ford.

Новият модел на суперколата разполага с 53 конски сили повече спрямо „стандартния” Ford GT и 203 конски сили повече спрямо състезателната версия на GT.

„GT Mk II отключва пълния потенциал на Ford GT без никакви изкуствени ограничения на производителността, продиктувани от състезателните регулатори”, казва Хау Тай-Танг, продуктов ръководител във Ford.

От компанията посочват, че този автомобил предоставя най-близкото изживяване до чувството да караш истинска състезателна кола с висока скорост.

Концепцията на автомобила обаче идва без някои екстри, създадени за конфорта на пътници и водач, които могат да се срещнат в модела, предназначен за шофиране по публичните пътища.

Например, колата не разполага с различни режими на шофиране, както и с възможността да променя височината си спрямо избрания режим.

Вместо това Ford GT Mk II е създаден като ниска кола, за да постигне възможно най-високата аеродинамика.

Наесен очакваме тази красива хибридна суперкола на Lamborghini Това не е от автомобилите, които ще изминат 70-100 км само на ток, казва търговският директор на Lamborghini Федерико Фоскини

Седалката за пътника до шофьора може да се маха в името на максимална лекота на автомобила. За водача пък има специално проектирана седалка за състезания. Колата няма въздушни възглавници, отново за намаляване на теглото.

Новият автомобил, от която ще има едва 45 броя, следва политиката на Ford при суперколите. Дори версията на колата, която може да се кара по обществените пътища, е създадена в едва 1 300 броя, откакто автомобилът беше пуснат на пазара през 2017 г. със стартова цена от 450 хил. долара.