Изобретател и предприемач от Обединените арабски емирства (ОАЕ) планира да изтегли айсберг до Австралия или Южна Африка по-късно през годината, като тази операция ще му струва 80 млн. долара.

Абдула Алшехи твърди, че огромен къс арктически лед ще бъде изтеглен или до Кейптаун, или до Пърт по-късно през 2019 г.

Мисията ще послужи като тест преди много по-амбициозен проект, който той се надява да приключи с издърпването на айсберг с размери близо 2 км на 500 м до ОАЕ.

Целта е емирствата да бъдат снабдени с постоянно количество питейна вода, както и да се сдобият с нова туристическа атракция.

„Според нашите анализи, ще бъде по-евтино да се придвижи айсберг, отколкото да се се използва преработена морска вода", казва Алшехи в интервю за Euronews.

Съоръженията за обезсоляване на водата изискват огромни капиталови инвестиции и означават изпомпването на огромни количества морска вода в залива, което ще убие рибите и морския живот.

„Ние смятаме, че ще е икономически по-добре и по-природосъбразно да се използват айсберги, не само за ОАЕ, но и по целия свят.“

Алшехи посочва, че подобни опити са правени и преди от страни, като Саудитска Арабия, но техният проект се е провалил през 1977 г. поради технически затруднения.

Свършва ли питейната вода в света?Световното търсене на вода се очаква да нарасне с 55% между 2000 и 2050 г.

Той планира да преодолее тези затруднения, като използва метален „колан“, който ще бъде поставен около айсберга, а след това плавателен съд ще тегли ледения блок през океана.

Айсбергът, подбран за употреба от ОАЕ, ще бъде избран чрез сателит и може да е с размери близо 2 км на 500 м.

Очаква се той да изгуби около 30% от масата си по време на 10-месечното пътуване от остров Хърд, близо до Антарктида, до крайбрежието на емирство Фуджейра.

Въпреки това леденият блок ще осигури милиони литри питейна вода за арабското кралство и ще спомогне за образуването на дъждовни облаци чрез освобождаването на хладен, мокър въздух.

Алшехи също така се надява леденият блок да се превърна в основна туристическа забележителност.

Окончателният проект ще струва между 100 и 150 млн. долара, в добавка към похарчените за теста 60 – 80 млн. долара.

ОАЕ е една от най-сухите страни и в Топ 10 на държавите с най-голям недостиг на вода.

Въпреки това, страната потребява два пъти повече вода от средното ниво за света, което я излага на сериозен риск от суша в следващите 25 години.

Един айсберг съдържа средно над 75.7 млрд. литра вода, според базираната в Абу Даби компания The National Advisor Bureau.

Те се разтопяват много бавно, защото 80% от масата им се намира под водата, а белият лед над повърхността отразява слънчевата светлина и отклонява топлината.

„Това е най-чистата вода в света“, казва Алшехи.

Той също така твърди, че присъствието на айсберг може да осигури по-влажен микроклимат в района, като вероятно дори може да предизвика валежи.

Ако проектът се окаже успешен, той дори може да насърчи туризма, тъй като хората ще станат свидетели на необичайната гледка на айсберг близо до брега на Арабския залив, пише DailyMail.