IBM приключи придобиването на софтуерната компания Red Hat за сумата от 34 млрд. долара, обявиха и двете корпорации, предава CNBC.

Сделката беше обявена през октомври, когато компаниите заявиха, че IBM ще изкупи всички акции на Red Hat на цена от 190 долара за брой.

Придобиването на Red Hat - производител на софтуер с отворен код, представлява най-голямата сделка в историята на IBM. Нещо повече – това е една от най-големите сделки с технологични компании изобщо в стопанската история на САЩ.

Ако изключим от сметката сливането между AOL и Time Warner, то сделката на IBM идва веднага след сливането за 67 млрд. долара межди Dell и EMC през 2016 г. и придобиването на доставчика на оптични компоненти SDL от LDS Uniphase за 41 млрд. долара през 2000 г.

В резултат на трансакцията Red Hat ще оперира като екип в дивизията Hybrid Cloud на IBM. Изпълнителният директор на Red Hat Джим Уайтхърст ще се присъедини към висшия мениджмънт на IBM, като ще отговаря пред изпълнителния директор на компанията Джини Ромети.

IBM посочват, че придобиването на софтуерната компания ще помогне на техния бизнес с облачни услуги, който е един от основните фактори, генериращи растеж в компанията. IBM изостава в тази сфера зад конкуренти, като Amazon и Microsoft.

Компанията отчита три последователни тримесечия на годишен спад в приходите. Някои анализатори обаче смятат, че сделката за Red Hat ще отвори нови възможности.

През април анализатори на Nomura Instinet посочиха, че OpenShift (продукт на Red Hat) трябва да помогне на IBM да спечели нови потребители и нови бизнеси към клиентите си.

Goldman Sachs, J.P. Morgan и Lazard са консултирали IBM по сделката за Red Hat. Morgan Stanley и Guggenheim пък са работили с Red Hat.