Volkswagen Group ще използва блокчейн технологията, за да проследява движението на суровините в своята верига за доставки, съобщават от компанията.

Германският автомобилен производител залага на технологията като гаранция, че подхожда отговорно относно източниците на суровини, като кобалт (използван в батериите за електрическите коли). Компанията се присъединява към отворена индустриална инициатива, в която членува и Ford, предава CoinDesk.

Понастоящем добивната индустрия и потребителските брандове разчитат на одит, извършван от трети страни, за удостоверение, че източниците на материали отговорят на стандартите.

Употребата на блокчейн за проследяване на доставките по веригата ще помогне на компанията да отговори на стандартите, поставени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Това ще се случи чрез предоставяне на перманентни записи за движението на суровините за подпомагане на процеса за съответствие.

От Volkswagen ще използват платформа, разработена от IBM Blockchain, за проследяване на движението на суровините.

Инициативата, формирана по-рано през тази година, включва представителите на индустрията за добив на кобалт Huayou, LG Chem и компанията за одит RCS Global.

Гигантът в луксозните стоки LVMH ще бори ментетата с блокчейнКомпанията се готви да пусне блокчейн система, която да доказва автентичността на луксозните стоки от високия ценови клас


От автомобилния производител посочват, че в бъдеще инициативата ще се опита да привлече и представители на други сектори, като авиацията, потребителската електроника и минното дело.