Истанбул от векове е един от най-важните транспортни хъбове, тъй като се намира на кръстопът, свързващ Азия, Европа, Черно и Средиземно море. Но в момента най-големият град в Югоизточна Европа изпълнява един от най-амбициозните проекти в историята на авиацията - изграждането на най-голямото летище в света.

Летище Истанбул е в експлоатация от 2018 година, а последната фаза от строителството трябва да бъде завършена през 2025 година. Летището е разположено на 76.5 милиона квадратни метра и се намира в европейската част на Турция, на 35 километра от центъра на Истанбул.

Първите полети, които използваха новото летище, бяха осъществени още през октомври 2018 г. Пoнастоящем първата фаза от новото съоръжение, която включва три писти и терминали с площ 1.4 млн. кв. метра, е официално приключена. Остават още четири фази по проекта, които ще бъдат приключени през 2025 г., като общата стойност на новото съоръжение ще достигне 12 млрд. долара.

Когато бъде завършено, летището ще може да обслужва по над 200 милиона пътници годишно от над 300 дестинации. През 2020 година се очаква да приключи следващата фаза от строителството, която включва изграждането на т. нар. "летищен град" в централната част на терминала. Той ще разполага със собствена инфраструктура, хотели, офис сгради, търговски центрове, болници, училища и изложбени зали.

Летището разполага и с Yotel - бутиков хотел с 451 стаи, до който има достъп както от земята, така и по въздух. Така на гостите на хотела не им се налага да напускат територията на летището, докато нощуват.

Контролната кула, изградена по проект на AECOM и Pininfarina, е с формата на лале - един от символите на Турция и нейната история.

Летище Истанбул разполага и с 55 хил. кв. метра безмитни магазини. Безмитната търговска зона Unifree е вдъхновена от Босфора, като в нея са разположени седем секции с различни концепции, включително "Фешън градина", "Семеен дворец" и др. Всеки от тях продава стоки в съответствие с профила си. Общата инвестиция в безмитната зона възлиза на 1.2 милиарда турски лири (около 190 милиона евро), като в нея присъстват както традиционни турски марки (D&R, Desa, Vakko, Mavi, Atasay, Zen Pırlanta, Yargıcı, Saat&Saat и др.), така и световно известни луксозни брандове като Bulgari, Christian Dior, Emporio Armani, Gucci, Louis Vuitton и Prada.

В безмитната зона Unifree пътниците ще могат да се възползват от високотехнологични решения, които променят изцяло преживяването в търговските обекти. Освен това те ще могат да закупят персонализирани продукти, произведени специално за летището. В близко бъдеще ще влезе в експлоатация и система за предварителни заявки, която ще даде възможност на потребителите още преди полета да поръчват облекла, аксесоари и парфюми, които да ги чакат в магазина, когато пристигнат на летището.

В самите търговски обекти ще бъдат инсталирани виртуални табла и приложения за виртуална реалност, с помощта на които всеки ще може да "тества" в дигитална среда гримове и други козметични продукти.

Turkish Airlines летят до 311 дестинации по целият свят. За професионализма и уменията на пилотите на авиокомпанията се грижат в Turkish Airlines Aviation Academy, където на специално изградени съоръжения и симулатори преминават обучение не само пилотите, но и екипиажите. Академията предлага пълен набор от обучения съгласно Международните стандарти за гражданска авиация и е сертифициран тренировъчен център от IATA. Около 46 000 студенти годишно преминават на обучение през академията.

Тя разполага с различни съоръжения и симулатори, пресъздаващи всякакви климатични условия и ситуации, които могат да възникнат в реален полет. Идеята е пилотите да бъдат максимално добре подготвени за всякакви екстремни ситуации. Всички пилоти на авиокомпанията са длъжни да преминат през академията, преди да започнат да летят със самолетите й, независимо от сертификатите и летателните часове, които имат. Също така на всеки 6 месеца те трябва да преминват през опреснителен курс от 8 часа.

Истанбул - там, където тупти сърцето на четири империиПрекрачил самоуверено Босфора, обречен завинаги да бъде пъстър кръстопът между Европа и Азия, един от най-големите градове в света тупти в ритъма на Ориента


В тренировъчния център, освен пилоти, се обучават и екипажите. Истинската роля на стюардите на борда на самолетите е да осигурят безопастността на пътниците в рамките на полета. Те получават ценни указания как да реагират в различни ситуации, включително и при аварийно кацане във вода. Освен пилоти на Turkish Airlines, в тренировъчния център могат да преминават на обучение пилоти на Lufthansa, KLM, SunExpress, Pegasus Airlines, Kuwait Airways и редица по-малки арабски авиокомпании.

Интересн факт е, че Turkish Airlines е авиокомпанията, в която работят най-много жени пилоти.

Комфорта и удовлетворението на пътниците по време на полет се осигурява и от кетъринг компанията, която се грижи за качеството на храната – Do&Co. Тя предлага услугата “Flying Chefs” за пътниците в бизнес класата, осигурявайки им висококачествено обслужване и богат избор от кулинарни специалитети.

Новото летище Истанбул е само част от общата транспортна стратегия на Турция, която има за цел да затвърди позициите на страната като световен авиационен хъб. През последното десетилетие международният въздушен пътнически трафик бележи ръст от над 5%, докато в Турция полетите се увеличават с 14 на сто за същия период.

В момента Istanbul Airport осъществява полети до близо 150 дестинации. В рамките на три часа от там можете да стигнете до над 120 държави и повече от 60 столици. След окончателното завършване на проекта, броят на дестинациите ще нарасне до над 350.

Profit.bg летя до Истанбул на борда на Turkish Airlines