Qualcomm, прозиводител номер едно на чипове в света, бе глобен с 242 млн. евро от Европейската комисия. Наказанието е за блокиране на конкуренти от участие в пазара, като казусът е от преди 10 години.

Това е втората глоба, която ЕК налага на компанията за нарушаване на конкуренцията, предава Reuters.

ЕК разледва Qualcomm по обвинение за подбиване на цените на пазара в периода 2009-2011 година, опитвайки се да отстрани от пътя си британския производител на софтуер Icera, който понастоящем е част от Nvidia Corp.

Стратегическото поведение на Qualcomm възпрепятства конкуренцията и иновациите на пазара”, казва комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

В изявление пред медиите, Вестагер оправда времето, което е било необходимо за вземане на решение, тъй като ЕК обвинила компанията в подбиване на цените през 2015 година, посочвайки, че разследването е било сложно и е зависело от доказателствата предоставени от Qualcomm.

Глобата представлява 1.27% от оборота на Qualcomm през 2018 година.

Компанията посочва, че ще обжалва решението, което според нея „не е подкрепено от закона, икономическите принципи и пазарните факти”.

ЕК глоби Qualcomm с 997 млн. евро през миналата година за това, че компанията е платила на Apple да използва само техните чипове в производството на iPhone – ход, който вади от играта конкурентни компании като Intel.

ЕК разледва и друг щатски производител на хардуерни компоненти - Broadcom.

Qualcomm е обект на разледване и от други регулатори по света. През май, компанията загуби дело срещу Федералната комисия по търговия на САЩ, като отново ставаше дума за нарушаване на конкуренцията.

В рамките на мандата на Вестагер, ЕК наложи редица санкции на щатските технологични компании. Тя се надява да остане на позицията след като новото ръководство на европейските институции встъпи в длъжност.

Мандатът ѝ изтича на 31 октовмри тази година.