Азиатските акции поскъпват днес, след като ръководител от Федералния резерв на САЩ бетонира очакванията за понижение на лихвите този месец, което пък засили апетита към по-рискови активи и ограничи поскъпването на долара.

Президентът на подразделението на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс заяви вчера, че централните банкери не могат да чакат икономическа катастрофа, преди да предложат стимули, в изказване, което бе счетено като силен аргумент в полза на бърза промяна в паричната политика.

Петролът поскъпна, след като САЩ обяви, че военноморските й сили са унищожили ирански дрон в Ормузкия проток, което засили опасенията относно предлагането на суровината.

Изказването на Уилямс на практика почти сигурно означава, че Фед ще свали лихвата с 25 базисни пункта на срещата си на 30-31 юли и също така засили очакванията за още по-сериозно понижение от 50 базисни пункта.

Финансовите пазари реагираха бързо.

Индексите на Уолстрийт се отърсиха от слабия си старт и приключиха вчерашната сесия с повишение след изказването на Уилямс.

Китайският индекс Shanghai Composite Index и хонконгският Hang Seng нарастват с по 1%.

Австралийският основен индекс добави 0.7%, южнокорейският KOSPI се повиши с 1%, а японският Nikkei нарасна с 1.65%.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI добави 1%, след като в предходния ден записа понижение.

За седмицатса индексът бележи ръст от 1%, след като поскъпването на по-рисковите активи бе отчасти ограничено от заплахата на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи нови мита върху китайския внос. Двете страни наскоро възобновиха преговорите в опит да сложат край на продължаващата вече година търговска война.

Доларовият индекс, който след представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, остана почти без промяна на ниво от 96.787, след като вчера се понижи с 0.5% до двуседмично дъно от 96.671 след изказването на Уилямс.

Доларът поскъпва с 0.2% до 107.520 йени, отдалечавайки се от триседмичното дъно от 107.210 достигнато вчера.

Еврото отстъпва с 0.1% спрямо долара до 1.1267, след като вчера отчете ръст от 0.45%.

Лихвите по щатските държавни облигации се понижиха след коментарите на Уилямс. Лихвата по 2-годишните книжа бе на ниво от 1.7826%, след като преди това докосна двуседмично дъно от 1.7520%. Лихвата по 10-годишните книжа се понижи до 10-дневно дъно от 2.023% и за последно бе на ниво от 2.0363%.

При суровините фючърсите на щатския лек суров петрол изтриха до голяма степен загубите от вчерашния ден, нараствайки с 1.8% до 56.34 долара за барел.

Цената на петрола скочи, след като стана ясно, че щатските вооенноморски сили са унищожили ирански дрон. Цените на петрола паднаха в четвъртък вследствие на очакванията, че производството в Мексиканския залив ще нарасне след урагана в региона през миналата седмица.

Спот цената на златото нарасна до шестгодишен връх от 1 452.60 долара за тройунция, преди да отстъпи до 1 443.36 долара. Напрежението в Близкия изток също подкрепи цената на метала, пише Ройтерс.