Основните азиатски индекси записаха повишения днес, докато инвеститорите изчакват данните за продажбите на дребно в САЩ и корпоративните печалби да дадат индикации за състоянието най-голямата икономика в света. В същото време пазарите продължават да прогнозират понижение на лихвите в САЩ този месец.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.17%, като пониженията на китайските индекси ограничиха ръста в останалите части от региона.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 се понижи с 0.4%.

Южнокорейският KOSPI, който цяла сутрин се колебаеше между положителна и отрицателна територия, за последно отчиташе ръст от 0.24%. Основният индекс в Тайван остана без промяна, докато Австралийският основен индекс отчита повишение от под 0.1%.

Японският индекс Nikkei изгуби 0.74%.

Изнесените вчера окуражаващи икономически данни от Китай дадоха глътка въздух на инвеститорите като цяло, но напрежението върху бизнеса в световен мащаб, противоречията между САЩ и Китай и забавящия се икономически растеж подсилиха очакванията за облекчаване на паричната политика от страна на големите централни банки.

“Понижение на лихвите в САЩ би облекчило централните банки в Азия при поемането на същия курс с цел подкрепа на търсенето в региона,” казва пред Reuters Юкино Ямада, старши анализатор в Daiwa Securities.

“Все още не знаем какво да очакваме от търговската война между САЩ и Китай. Има обаче бегли очаквания, че Доналд Тръмп няма да се активизира през лятото и въпросът отново ще излезе напреден план около националния празник на Китай в началото на октомври,” казва тя.

Вчера обаче президентът на САЩ не показа признаци за смекчаване на позицията си спрямо Китай, като той предупреди, че Вашингтон може да окаже още по-голям натиск на фона на буксуващите преговори.

Прогнозите за очакваните днес данни за щатската икономика са, че продажбите на дребно са нараснали с 0.1% през юни, според проучване на Reuters сред икономисти.

Смята се, че пазарите напълно са отчели понижение на основната лихва от 25 базисни пункта от страна на Фед в края на месеца.

Спокойната сесия на азиатските пазари, последва също толкова безоблачен ден на Уолстрийт, където Dow Jones Industrial Average нарасна с 0.1%, S&P 500 се повиши с 0.02%, а технологичният Nasdaq Composite добави 0.17%.

Лихвата по щатските 10-годишни държавни облигации се понижи леко до 2.0852%, след като вчера затвори на ниво от 2.092%.

Лихвата по двегодишната емисия продължи да се понижава и стигна до 1.829%, след като вчера затвори на 1.833%.

На валутните пазари доларът поскъпва с 0.06% спрямо йената до 107.97, докато еврото се оскъпи с 0.02% и се разменяше срещу 1.1259 долара.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, остана без промяна на ниво от 96.933.

Цените на петрола намери известна подкрепа вследствие на признаците, че тропическата буря в Мексиканския залив ще има краткотраен ефект върху добивите.

Щатският лек суров петрол, поскъпна с 0.07% до 59.62 долара за барел, докато петролът от сорта брент се оскъпи с 0.23% до 66.63 долара за барел.

Търговията при златото бе отражение на предпазливостта на пазарите на акции преди очакваните данни от САЩ. Металът за последно поевтиняваше с 0.02% до 1 413.40 долара за тройунция.