Японският автомобилен производител Nissan планира да съкрати над 10 хил. работни места по света, предава Kyodo News, цитирана от CNBC.

Новината идва след като концернът посочи през месец май, че ще съкрати 4800 работни места по света, съобщава медията, позовавайки се на свои източници. Nissan има около 139 хил. служители по света.

Според японската медия, официалното обявяване на плана, ще се случи още тази седмица по време на представянето на финансовите резултати на компанията за второто тримесечие на тази година.

Акциите на Nissan поскъпнаха с 0.85% по време на сутрешната търговия на борсата в Токио.

Производителят се намира под натиск. Nissan обявиха спад от 44.6% в оперативната печалба за периода март 2018 – март 2019 година. Компанията посочва, че причина за понижението е влошения бизнес климат и спад на продажбите в САЩ.

За настоящата финансова година, Nissan предвижда спад в печалбата от близо 28%.

Nissan изгуби позиции, след като председателят на борда на директорите Карлос Гон бе арестуван през миналата година заради обвинения във финансови злоупотреби.

Гон, който отхвърля обвиненията, е арестуван поради твърдения, че е злоупотребявал със средствата на компанията и умишлено е подценявал дохода си.

Неговият арест постави алианса на компанията с френския производител Renault на несигурна почва.

Renault притежава 43% от Nissan, който в замяна държи 15% дял, без право на глас, в своя партньор.