Хората от неолита са били плодотворни строители.

Само погледнете Британските острови - те са обсипани с безброй древни мегалити, гробове, ритуални обекти и структури, по които археолозите работят от векове.

В Ирландия, и до известна степен в Шотландия, обаче се открива напълно различна структура, която е много необяснима.

Това са малки изкуствени острови, известни като crannogs, изградени във водните обекти най-често от дървета и кал.

8 места на планетата, на които гравитацията не действаПланета Земя живее по законите на гравитацията, открити от сър Исак Нютон. Но има гравитационни аномалии на някои места, в които този закон не може да се приложи

На места, където дървеният материал не е достъпен, като например във Външните хебриди на Шотландия, те са построени изцяло от камъни, посочва Amusing Planet.

Защо хората от неолита инвестират толкова много време, усилия и ресурси, за да построят островчета на място, където няма недостиг на обитаеми земи или естествени острови, все още е пълна загадка.

Една от теориите е, че по онова време Ирландия е била гъсто населена. Така хората от неолита започнали да строят домове на изкуствени острови. Заобикалянето им с вода също така ги предпазвало и от диви животни.

Много от тези изкуствени острови показват признаци на обитаване в продължение на дълги периоди от време - като се започне от неолита, бронзовата и желязната епоха, до Средновековието.

По време на желязната епоха те вероятно са били центрове на проспериращи ферми, в които хората живеели на защитено място от преминаващи нападатели.

Тези структури са доста широко разпространени в Ирландия - с приблизително 1200 примера, докато в Шотландия са установени около 600 такива места. Цифрите обаче могат да бъдат по-големи, тъй като много от изкуствените острови са потопени.

Много от тях пък трудно се различават от естествените образувания. Хилядолетията на неизползване са ги покрили с растителност и сега те приличат на малки естествени острови.

През 2012 г. изследователи, проучващи подобни структури във Външните Хебриди, открили, че неолитна керамика е потопена във водите около тях.

Но за разлика от счупената керамика, която археолозите са свикнали да откриват, тези керамични съдове са почти непокътнати, сякаш са били целенасочено хвърлени във водата.

Учените предполагат, че островчетата са били използвани за пируване или погребални и други ритуали.

Каквато и да е била тяхната първоначална цел в неолита, повечето изкуствени острови са се превърнали жилища през желязната епоха, обитавани от поколения.